Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати зможуть вимагати від нотаріусів та виконавців відповідь на адвокатські запити: законопроект в Раді

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 7054 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій адвокатської діяльності.

Законопроектом пропонується усунути дискримінацію щодо адвокатських бюро по відношенню до адвокатських об'єднань, щодо обов'язку надавати (оновлювати) інформацію про кінцевого бенефіціара, яка в силу ч. 1 ст. 14 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» є незмінною.

Адвокати реалізуючи свої функції через адвокатські запити інколи отримують від Приватних виконавців відповідь, що на них, та на приватних нотаріусів не поширюється обов'язок надавати відповідь на адвокатські запити.

Таку відповідь вони обґрунтовують частинами 1 та 2 ст. 24 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» де серед адресатів не згадано суб'єктів незалежної професійної діяльності. Відсутні будь-які підстави для звільнення таких осіб від обов'язку надавати інформацію на адвокатський запит. З практичної точки зору адвокатам часто доводиться запитувати інформацію саме у приватних виконавців чи приватних нотаріусів, які є суб'єктами незалежної професійної діяльності. Законопроектом пропонується усунути прогалину у законодавстві.

Так, законопроектом передбачено:

- доповнити пункт 9 частини 2 статті 9 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» словами «адвокатські бюро» після слів «… адвокатські об'єднання», що звільнить адвокатські бюро від обов'язку подавати щорічно інформацію реєстраторам про кінцевого бенефіціара;

- доповнити частини 1 та 2 ст. 24 Закону ««Про адвокатуру та адвокатську діяльність» словами: «суб'єктів незалежної професійної діяльності» після словосполучення «громадських об'єднань,»

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини