Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Докази підтвердження факту спільного проживання однією сім’єю: позиція ВС

Реклама

Самі лише показання свідків та спільні фотографії не можуть бути єдиною підставою для встановлення факту спільного проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 23 вересня 2021 року у справі № 204/6931/20.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Позивачка просила встановити факт проживання однією сім'єю.

Позиція ВС

Надані позивачем докази, а саме роздруківка фотознімків з соціальних мереж, свідчать лише про існування між сторонами у певний період часу близьких, романтичних стосунків як між чоловіком та жінкою, які не можна ототожнювати із подружніми/шлюбними відносинами.

Позивач на підтвердження своїх вимог посилалася на показання свідків, проте, такі свідчення свідків не дають підстав для визнання сторін такими, що проживали однією сім'єю, вели спільне господарство.

Сам факт перебування у незареєстрованих шлюбних відносинах без установлення обставин ведення спільного господарства, побуту та бюджету не є підставою для визнання права власності на половину майна за кожною із сторін, про що, також зазначено в постанові Верховного Суду від 26.06.2019 року у справі № 442/2219/11.

З урахуванням викладеного, правильним також є висновок апеляційного суду про те, що не підлягає задоволенню і решта заявлених позовних вимог - про визнання майна спільною сумісною власністю, його поділ між сторонами шляхом визнання права власності на цей майно, оскільки такі вимоги є похідними та ґрунтуються на позовній вимозі про встановлення факту спільного проживання чоловіка та жінки однією сім'єю без реєстрації шлюбу, у задоволенні якої, як вказано вище, судом апеляційної інстанції відмовлено правомірно.

Бажаєте отримати розширений моніторинг щодо компаній, з якими підписали угоди? Це можливо з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Система сповістить про перевірки, судові справи, тендери чи реєстраційні зміни сторін. Замовте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини