Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки запровадили кредитні канікули на час воєнного стану: детальні умови

Реклама

На засіданні Парламенту від 24 лютого 2022 року в Україні введено військовий стан. Це означає не лише обмеження права і свободи громадян через бойові дії, а й деякі спрощення.

Ощадбанк

У зв'язку з оголошенням воєнного стану на території України Ощадбанк запровадив кредитні канікули для представників мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ). Ця програма підтримки підприємців у важкі часи триватиме до 31.05.2022. На період кредитних канікул відтерміновуються виплати по тілу кредитів та відсотки.

У цей час не будуть застосовуватись будь-які штрафні санкції за невиконання або неповне виконання діючих кредитних договорів. Кредитні канікули для всіх клієнтів розпочнуться автоматично, для їх запровадження не потрібно звертатися до банку.

З метою підтримки підприємств, які прямо або опосередковано підсилюють обороноздатність України, Ощадбанк продовжує виконувати обов'язки щодо поповнення обігових коштів таких підприємств у рамках діючих кредитних договорів у регіонах, де це можливо.

Приватбанк

ПриватБанк оголосив кредитні канікули до 1 червня для всіх клієнтів, окрім тих, які мали прострочення зобов'язань більш ніж 90 днів. Для решти вносити платежі зараз не обов'язково, прострочення не формуватиметься.

Так, якщо до війни ви придбали щось в “Оплату частинами” чи “Миттєву розстрочку”, не варто перейматись про обов'язкові платежі.

Райффайзен Банк

Райффайзен Банк ввів кредитні канікули для всіх фізичних осіб, приватних підприємців та корпоративних клієнтів до 31 березня 2022 року.

Усі необхідні налаштування банк робить автоматично, клієнтам НЕ потрібно звертатися у відділення чи до Інформаційного центру банку.

Альфа-Банк

З першого березня Альфа-Банк Україна запустив кредитні канікули за всіма кредитними картками та кредитами, подавати заяву на оформлення не потрібно.

Загальний термін дії кредиту для клієнтів подовжується на строк дії кредитних канікул - на 3 місяці.

Monobank

Оскільки Monobank дозволили своїм клієнтам користуватися грошовими коштами з кредитних рахунків, керівництво банку також розширило часові рамки для боргу. Так звані кредитні канікули дозволять відстрочити оплату тіла боргового зобов'язання до 31 березня 2022 року за гроші, взяті до кінця січня та лютого, до 30 квітня за витрачені в березні. Ті клієнти, які до цієї дати внесуть обов'язковий платіж або повністю погасять борг, не будуть оштрафовані санкціями з боку банку і не заплатять зайвих відсотків.

ОТП Банк

ОТП Банк запровадив кредитні канікули до 31 березня для усіх, без виключення, кредитів великим корпоративним клієнтам, малому та середньому бізнесу та приватним особам. Строк погашення траншів та сплати відсотків переноситься на 31 березня 2022 р.

Рішення розповсюджується на діючі транші за усіма видами кредитів та кредитних ліній юридичних осіб та сплати щомісячних платежів за усiма видами кредитiв для фiзичних оciб, а також - для погашення вже наявної с 24.02.2022 р. прострочки.

Сплату відсотків також відтерміновано до 31 березня поточного року.

Водночас Нацбанк звернув увагу на те, що:

1. Про кредитні канікули потрібно домовитися безпосередньо з банком. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів аби продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто надалі сплачувати.

2. Кредитні канікули - це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Кредитні канікули - це тільки пауза, тобто відтермінування у розрахунках клієнта з банком під час воєнного стану в країні. Така "перерва" може стосуватися сплати основної суми кредиту ("тіла" кредиту) чи нарахованих відсотків.

Домовленість між банком і позичальником є добровільною. Багато банків вже самостійно ініціювали відтермінування сплати за позиками, ця інформація доступна на їхніх офіційних сайтах. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів "не тягне" кредит, варто звертатися до банку.

3. Кредитні канікули не зменшують суму вашого боргу. Опція кредитних канікул не зменшує суму боргу. Можливість відстрочки сплати основної суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом залежить від пропозицій конкретного банку.

За додатковими деталями та умовами слід звертатися до банківської установи.

Також читайте: Воєнний стан: як працює банківська система з 24 лютого 2022 року

Друзі, наголошуємо, що всі рішення та системи LIGA360 працюють у штатному, стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

новини країни та галузі у єдині інформаційні стрічці з персональним налаштуванням

нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України - https://ips.ligazakon.net/resource/main_documents?sort_by_def=&p=0&q=

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації - Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації.

судові рішення - біля 100 000 000 документів - https://verdictum.ligazakon.net/analysis

інформація про юридичних та фізичних осіб, а також їх на моніторинг - https://ca.ligazakon.net/

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів - вільний у LIGA360, достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням - https://360.ligazakon.net/me

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини