Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде нараховуватися страховий стаж у разі несплати підприємцем єдиного внеску

Реклама

У разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

У ДПС закликають щомісячно сплачувати ЄСВ до Пенсійного фонду, а у разі наявності заборгованості - погасити і її. Це дозволить своєчасно виплачувати пенсії та інші соціальні виплати в умовах воєнного стану.

Також у ДПС розповіли про інші законодавчі зміни, що стосуються сплати ЄСВ. Зокрема, що Законом № 2120 приватним підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність та членам фермерських господарств надана можливість з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та ще протягом 12 місяців після його завершення надано право не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе. А спрощенцям ІІ та ІІІ груп та юридичним особам, які належать до ІІІ групи платників єдиного податку - самостійно приймати рішення про сплату єдиного внеску за найманих працівників, які призвані під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

З 2014 року діє норма, відповідно до якої мобілізовані ФОП, які не використовують працю найманих працівників, на весь строк військової служби звільняються від нарахування та сплати єдиного податку та ЄСВ за себе, а підприємці на загальній системі та самозайняті особи - від нарахування та сплати ПДФО та військового збору.

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування за несплату єдиного внеску платникам не будуть нараховуватися штрафні санкції та пеня.

За матеріалами ДПС

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини