Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Держмитслужба роз'яснила окремі питання митного оформлення у зв'язку зі змінами законодавства

Реклама

Держмитслужба у листі від 06.04.2022 р. № 08-1/17/7/1713 надала митницям роз'яснення щодо окремих питань митного оформлення у зв'язку з внесенням змін до  Митного кодексу, внесених Законом України від 24.03.2022 № 2142.

1. У разі встановлення у період дії воєнного стану простою у роботі митного органу допускається подання додаткових декларацій після завершення терміну, встановленого Кодексом та Положенням про митні декларації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 450.

2. У разі встановлення простою у роботі митного органу, прийняття рішень про продовження визначених Кодексом строків (включаючи граничні), стосовно питань, викладених у розділах V та VIII Кодексу, крім тих, перебіг яких зупинено у підпункті 2 пункту 912 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу, виконання митних формальностей, пов'язаних із застосуванням митних режимів, здійснюються митним органом, що працює в звичайному режимі, до якого звернулась у встановеному порядку особа, відповідальна за дотримання вимог митного режиму (декларант або уповноважена ним особа).

3. Продовження визначених Кодексом строків (включаючи граничні) здійснюється на підставі відомостей з офіційних документів, наданих для митного контролю та/або митного оформлення.

В інших випадках, у яких необхідно підтвердження дії обставин непереборної сили, таке підтвердження здійснюється у встановленому порядку.

4. Митне оформлення товарів, увезених на митну територію України та доставлених до митних органів, у яких встановлено простій у роботі, у тому числі тих, що зберігаються на митних складах (складах тимчасового зберігання); внесення змін до митних декларацій, оформлення додаткових декларацій до митних декларацій, оформлених митними органами, у яких встановлено простій у роботі; визнання недійсними митних декларацій на товари, оформлені для вивезення за межі митної території України, та попередніх митних декларацій, оформлених митними органами, у яких встановлено простій у роботі, може бути здійснено митним органом, що працює в звичайному режимі.

5. Товари, ввезені на митну територію України для поміщення в митний режим та доставлені до митниць (митних постів), що працюють в звичайному режимі (у тому числі до митниць, інших, ніж митниця за місцезнаходженням підприємства-імпортера), в залежності від оперативної обстановки за умови відсутності небезпеки для співробітників митниці можуть бути оформлені у встановленому порядку у відповідному митному режимі. До таких товарів застосовуються положення статті 263 Кодексу.

6. У зазначених вище випадках внесення відповідних відміток або відомостей до Єдиної автоматизованої інформаційної системи (ЄАІС) та автоматизованої системи митного оформлення (АСМО) щодо товарів, митні формальності за якими попередньо виконувались митними органами, в роботі яких встановлено простій, здійснюється посадовими особами митних органів, що працюють в звичайному режимі.

Крім того, лист Держмитслужби від 17.03.2022 № 08-1/17/7/1537 вважатиється таким, що втратив чинність.

Читайте також: Митне оформлення товарів на період воєнного стану: ключові новації для бізнесу

Тимчасовий безкоштовний доступ LIGA360 для органів влади, судів, прокуратур та армії! Замовляйте доступ за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини