Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто несе відповідальність, якщо внаслідок військових дій пошкоджено орендований транспорт

Реклама

Орендований транспортний засіб не застраховано

Перш за все зауважимо, що питання договорів оренди регулюється положеннями Параграфом 5 Глави 58 Цивільного кодексу України.

Так, статтею 803 Цивільного кодексу України (правові наслідки пошкодження транспортного засобу) встановлено, що наймач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані у зв'язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо він не доведе, що це сталося не з його вини. Питання відповідальності сторін як правило відображаються і в договорах, укладених між сторонами.

Відтак, кожен договір оренди транспортного засобу є індивідуальним та як правило містить посилання на більший чи менший перелік форс-мажорних обставин, за яких сторону може бути звільнено від відповідальності. Так, наприклад, в договорі можуть міститися такі форс-мажорні обставини: обставини непереборної сили або події надзвичайного характеру, такі як війна, пожежа, повінь, землетрус; заборонні заходи вищих законодавчих та/або виконавчих органів державної влади, що виникли після укладання Договору, та які сторони не могли передбачити або запобігти їм прийнятними заходами, якщо ці обставини вплинули на виконання ними своїх зобов'язань за цим Договором.

Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців. Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ЮРИСТ&ЗАКОН, ВІСНИК МСФЗ - передплачуй видання прямо зараз.

Посилатися на форс-мажорні обставини як підставу звільнення від відповідальності можливо лише за умови наявності такого застереження в Договорі найму транспортного засобу та отримання відповідного документу на підтвердження таких обставин від Торгово-промислової палати України. Якщо сторона без поважних причин не сповістила у зазначений строк про виникнення форс-мажорних обставин, то вона надалі не має права вимагати зміни строків виконання умов цього договору.

Форс-маор завжди повинен підтверджуватися сертифікатом Торгово-промислової палати України (далі - "ТПП") або регіональної торгово-промислової палати, який видається на запит суб'єкта господарювання окремо під кожен договір. Такий сертифікат видається за умови доведення наступних ключових фактів:

- настав момент виконання зобов'язання за договором;

- форс-мажорні обставини призвели до неможливості такого виконання у визначений договором строк.

28 лютого 2022 року ТПП видала документ під № 2024/02.0-7.1, який адресувала всім, кого це стосується, і яким підтвердила існування форс-мажорної обставини військової агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану в Україні.

До кінця не зрозуміло, який правовий статус цього документа, оскільки повноважень видавати універсальні сертифікати про форс-мажор щодо необмеженого кола осіб ТПП не має. Тому, цей документ слід розглядати як універсальне роз'яснення, яке дасть можливість отримати сертифікат ТПП будь-кому.

Орендований транспортний засіб застраховано

Так, статтею 802 Цивільного кодексу України встановлено порядок страхування найманого транспортного засобу. Положення статті говорять, що Страхування транспортного засобу здійснюється наймодавцем, а порядок страхування відповідальності наймача за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу, встановлюється законом.

Припустимо, що договір страхування орендованого транспортного засобу існує.

В таких випадках, як правило, в договорах страхування передбачається чи несе страхова компанія відповідальність за знищення предмету страхування. Особливо уважно треба ознайомитись із положеннями договору страхування та відшкодуванні страхових виплат при настанні форс-мажорних обставин.

Отже, рекомендуємо в будь-якому випадку повідомити страхову компанію про страхову подію.

Таким чином, підсумуємо, що питання звільнення від відповідальності за пошкодження чи знищення орендованого транспортного засобу може бути вирішено в залежності від умов укладеного між сторонами договору найму та наявності договору страхування такого транспортного засобу.

З цим та іншими матеріалами можна ознайомитися у ЛІГА:ЗАКОН

LIGA360 - найзручніша система для пошуку інформації в умовах воєнного стану. Система доповнена спеціальними підбірками матеріалів, що оновлюються щодня. Серед доступних тематик: господарська діяльність, податки та облік, ЗЕД і мито, виплати, пільги, юстиція, власність в умовах воєнного стану тощо. Замовляй на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини