Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Плата за землю на період воєнного та надзвичайного стану - ВС

Реклама

Платники земельного податку й орендної плати з юридичних осіб, які перебувають на обліку у фіскальних органах і знаходилися на території визначених переліком населених пунктів, де проводилася антитерористична операція або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, на цей період звільняються, зокрема, від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 11.09.2018 року № 805/4279/16-а.


Обставини справи

Публічне акціонерне товариство "Будівельно-монтажна фірма "Азовстальбуд" (далі - позивач, Товариство) звернулось до суду з позовом, до Маріупольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області (далі - відповідач, контролюючий орган) про визнання недійсним та скасування податкового повідомлення-рішення, яким позивачу збільшено суму грошового зобов'язання за штрафними санкціями з земельного податку з юридичних осіб у сумі 5 859,09 грн.

Позиція Верховного Суду

Під час проведення антитерористичної операції суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

Підставою для звільнення від сплати за користування земельними ділянками є здійснення суб'єктом господарювання діяльності саме на території проведення антитерористичної операції та в період її проведення.

Інших умов (підстав) для звільнення платника податку від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності нормами Закону N 1669-VII не передбачено.

Крім того, у ВС зазначили, що з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано режим воєнного стану, земельний податок та орендна плата за земельні ділянки, які окуповані або на них ведуться бойові дії, не нараховується та не сплачується. Перелік таких земельних ділянок визначає КМУ.

Тимчасово за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов'язання за земельні ділянки, які окуповані або на яких ведуться бойові дії. Перелік таких земельних ділянок також визначає КМУ.

Систему VERDICTUM можна вигідно придбати онлайн. При оплаті на 12 місяців надається знижка 20%. Отримайте зараз максимум можливостей для пошуку й аналізу української судової практики.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини