Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси припинення підприємницької діяльності в період воєнного стану

Реклама

На сьогодні процедуру припинення ФОП врегульовано Постановою № 209, згідно з якою здійснити відповідну державну реєстрацію може чітко визначене коло суб'єктів. З останньою версією переліку таких суб'єктів, складеного Мін'юстом, можна ознайомитися за посиланням.

Так, відповідно до пп. 5 п. 1 Постанови № 209 державну реєстрацію проводять посадові особи незалежно від місцезнаходження нерухомого майна, місцезнаходження юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців чи громадських формувань, якщо відповідні обмеження (умови) не передбачено переліком. Державна реєстрація юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань, місцезнаходження яких розташоване в межах адміністративно-територіальної одиниці, що входить до затвердженого Міністерством юстиції переліку адміністративно-територіальних одиниць, у межах яких припинено доступ користувачів до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану, підлягає проведенню незалежно від місцезнаходження юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань. Документи можуть приймати також і центри надання адміністративних послуг, як це передбачено пп. 3 п. 1 Постанови № 209.

Сплата податків і зборів

Це питання, безумовно, не з останніх у разі закриття ФОП. Усі розрахунки з державою потрібно здійснити за той місяць, коли зроблено запис про припинення діяльності.

Для загальносистемників останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, до останнього дня календарного місяця, у якому буде проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (пп. 177.11 ПКУ).

Для єдинників останнім податковим (звітним) періодом є період, у якому відповідний контролюючий орган отримав від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (пп. 294.6 ПКУ).

Останнім звітним періодом для ЄСВ є період із дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Також нагадаємо, що сьогодні встановлено звільнення щодо сплати податку за період дії воєнного стану. Так, для єдинників 1-ї та 2-ї груп звільнення діє з 1 квітня 2022 року та до припинення або скасування воєнного стану на території України (абз. 2 пп. 5 п. 11 Закону № 2120).

Звільнення від сплати ЄСВ діє з 1 березня 2022 року за умови попередньої сплати ЄСВ за І квартал. Тобто для користування пільгою потрібно було сплатити єдиний внесок за січень - лютий.

На цей час діє також звільнення від штрафних санкцій і пені в разі сплати ЄСВ не пізніше ніж через 3 місяці після припинення дії воєнного, надзвичайного стану (п. п. 921 і 922 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Щодо подання звітності, то нагадаємо, що в разі, якщо у платника податків немає можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок (зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків і зборів, подання звітності), він звільнений від передбаченої ПКУ відповідальності, за умови виконання такого обов'язку протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Наголошуємо, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, уведеного в Україні, підлягає зупиненню перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 102.9 ПКУ), тому сплатити та подати "ліквідаційний" звіт доведеться все одно.

Подання звітності

Для загальносистемників передбачено подання декларації про майновий стан і доходи (ідентифікатор електронної форми - F0100112) протягом 20 календарних днів після закінчення того місяця, у якому зареєстровано припинення підприємницької діяльності. Наприклад, якщо реєстрацію припинення здійснено у травні, останню декларацію про доходи треба подати не пізніше за 20.06.2022.

У декларації вказувати потрібно лише інформацію про доходи від провадження підприємницької діяльності (абз. 2 п. 177.11 ПКУ).

Для єдинників правила такі: ФОП групи 3 подають останню деку за той квартал, у якому знялися з держреєстрації, а групи 1 чи 2 - за рік, у якому знялися з держреєстрації. Але квартальну "ліквідаційну" декларацію необхідно подати всім спрощенцям, навіть груп 1 і 2 (водночас річну декларацію вже можна не подавати).

Строк її подання - 40 календарних днів після закінчення того кварталу, у якому контролери отримали від держреєстратора повідомлення про припинення ФОП (п. 294.6 ПКУ).

Звіти після припинення державної реєстрації можна буде подати на папері - електронний документообіг буде припинено на підставі п. 42.6 ПКУ.

З цією та іншими статтями зручно ознайомитися у ЛІГА360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня. Спробуй зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини