Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Надання кандидатства на членство в ЄС було б потужним меседжем для бізнесу - ЄБА

Реклама

Таку колективну думку бізнес-спільноти адресувала Матті Маасікасу виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко. Зустріч членських компаній ЕВА з Головою Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасом відбулася 24 травня для обговорення взаємодії Україна-ЄС в політичному, дипломатичному та воєнному напрямках та перспектив України на набуття статусу кандидата й подальшого шляху до членства в ЄС.

Пан Посол відзначив, що за останні три місяці відносини України та ЄС неймовірно зміцнилися і, не буде перебільшенням сказати, вийшли на новий рівень. ЄС нещодавно анонсував новий транш військової допомоги у розмірі 500 млн євро, що збільшило загальну суму військової допомоги за останні три місяці до 2 млрд євро. За словами пана Маасікаса, ЄС робить все, щоб допомогти Україні одержати перемогу у цій війні.

За найскромнішими підрахунками втрати української економіки внаслідок війни складають 500-600 млрд євро, при цьому збитків інфраструктурі вже задано на 100 млрд євро, і щодня, на жаль, це число зростає. Уряд звітує про близько 5 млрд доларів дефіциту бюджету, податкові надходження впали десь на половину, лишаються заблокованими українські порти на Чорному морі, мільйони людей виїхали з України або свого регіону проживання - це все колосальні виклики, спровоковані війною.

Питання розблокування Чорноморських портів України дуже активно обговорюється на міжнародній арени, зокрема ООН та іншими партнерами. Альтернативні шляхи експорту сільськогосподарської продукції не можуть компенсувати об'єми транспортування через порти, тож необхідно якомога швидше знайти рішення, аби допомогти Україні розблокувати експорт та запобігти стрімкому зростанню світових цін на продовольство.

Тож наразі фінансова та економічна підтримка партнерів є як ніколи необхідною. Ми вдячні Європейському Союзу за виділення 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги (позики) та 1,5 млн євро гуманітарної допомоги. Також ЄС запропонував додаткову макрофінансову допомогу на суму близько 9 млрд євро, яку в ідеалі Україна має отримати в 2022 році. Крім того, країни G7 погодили передачу Україні близько 18 млрд доларів фінансової допомоги.

Останніми тижнями 668 млн євро виділив на підтримку України Європейський інвестиційний банк, а також відкрив кредитні лінії для бізнесу. У форматі грантів були виділені ще 120 млн євро, а 330 млн євро - спрямовані на програми допомоги внутрішньо переміщеним особам. Ми переконані, що виділені кошти допоможуть багатьом компаніям втриматись на плаву у цей випробувальний час.

На додачу до фінансової підтримки Європейська Комісія здійснила безпрецедентний крок з лібералізації торгівлі з Україною, скасувавши усі мита та квоти на доступ до ринку ЄС. Очікується, що влітку українські виробники та експортери вже зможуть скористатися цією можливістю. Також відбулась суттєва лібералізація для наземного транспорту, який постійно потерпав від нестачі дозволів на міжнародні автоперевезення, ця проблема була врегульована на рівні ЄС. Крім того, з думкою про післявоєнний час Європейська Комісія вже анонсувала програму відновлення України на сотні мільярдів євро. Пан Посол висловив сподівання, що попри значні руйнації повоєнна відбудова зможе стати великим кроком вперед до більш сучасної та сталої України.

Зараз, безперечно, історичний момент для України, коли вона бореться за обраний демократичний прозахідний курс розвитку. В перші дні повномасштабної війни Україна зробила важливий крок у цьому напрямку - подала заявку на вступ до ЄС. Однак, перспективи пришвидшеного вступу до ЄС пан Маасікас оцінює з обережністю, зважаючи на великий обсяг роботи, який Україні ще належить виконати для уніфікації стандартів у різноманітних сферах та інтеграції до єдиного ринку. Втім, Україна заслуговує почути на чіткий меседж від ЄС у червні щодо перспектив членства та напрацювати дороговказ по підготовчих роботах для набуття членства.

В свою чергу, Анна Дерев'янко зазначила, що надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС та окреслення прозорих євроінтеграційних перспектив було б дуже потужним позитивним сигналом для бізнесу та українських громадян, що демонструють неабияку сміливість, гнучкість та вмотивованість, працюючи, допомагаючи та відстоюючи кордони суверенної України. Ми також щиро дякуємо Представництву ЄС в Україні, особисто пану Послу та усій його команді, усім європейським інституціям за безпрецедентну підтримку України та співпрацю заради кращого майбутнього.

LIGA360 - підтримка бізнесу в умовах воєнного стану. Дізнавайся оперативно про головне: НПА, новини й аналітика, відповіді на гарячі питання. Отримай доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини