Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавців можуть звільнити від обов’язку збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам

Реклама

У Федерації роботодавців повідомили, що 7 червня на засіданні Комітету ВР при розгляді законопроекту № 7251 підтримано правку, яка врегульовує питання звільнення роботодавця від обов'язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади).

Окрім цього, таким працівникам залишається виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету відповідно до Закону про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

ФРУ зауважила, що у 2014-2015 р.р. роботодавцям компенсували витрати середнього заробітку цим категоріям працівників за рахунок коштів Держбюджету, а починаючи з 2016 р. роботодавці за рахунок власних коштів зберігають середній заробіток. Мають місце і зловживання з боку військоматів, де рекомендують безробітному працевлаштуватись на тиждень до роботодавця, мобілізуватись і отримувати і середній заробіток на час особливого періоду, і грошове забезпечення від Міноборони.

На запит бізнесу 6 червня 2022 року відбулась зустріч з бізнес-активом ФРУ, під час якої представники бізнесу обмінялись інформацією стосовно суттєвого збільшення навантаження на роботодавця по витратам на збереження середнього заробітку мобілізованим.

Так, підприємство - виробник електричних систем, кабелів та пластмасових компонентів зі 100% іноземних інвестицій зазначило, що витрати на виплату середнього заробітку працівникам, які призвані на військову службу, складають близько 2 млн. євро в рік. Тільки за травень місяць виплачено 4 млн.грн. Інвестор дивиться на витрати на персонал та порівнює їх із іншими країнами (Румунія, Словакія, Сербія, Македонія) і Україна явно не у виграшному становищі. Зарплати також неможливо підвищити на тлі росту цін, а це призводить до відтоку персоналу. Є великий ризик, що іноземний інвестор може зменшити інвестиції або взагалі відмовитися надавати Україні проекти.
Компанія у сфері рітейлу зазначила, що до війни витрати зі збереження середнього заробітку мобілізованим складали 15-16 тис.грн. на місяць, з початку війни - 400 тис.грн.

Компанії з виробнитцва текстильних та спортивних товарів заявили, що до війни за місяць такі витрати складали 60-65 тис.грн., після війни - 1,7 млн.грн.

Одна з компаній банківського і страхового сектору заявила про збільшення цих витрат в 11 разів.

Отже, уся бізнес спільнота очікує на якнайшвидше прийняття парламентом запропонованих змін.

Нагадаємо, проект №7251 готують до другого читання.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини