Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада визначила напрямки державної антикорупційної політики на найближчі роки

Реклама

Народні депутати ухвалили Закон (законопроект № 4135), який визначає напрямки державної антикорупційної політики до 2025 року. Першочергово планується приділити увагу питанням запобігання корупції у сферах охорони здоров'я, судової влади, органів прокуратури та правопорядку, митної та податкової служби, державного регулювання економіки і взаємодії держави та приватного сектору, діяльності політичних партій. Особливої уваги потребують питання запобігання корупції в оборонному секторі з огляду на його пріоритетне значення в умовах російської агресії.

У пояснювальній записці визначено наступні принципи антикорупційної політики:

1) оптимізація функцій держави та місцевого самоврядування: усунення дублювання повноважень різними органами; тимчасове припинення реалізації малоефективних повноважень тощо;

2) цифрова трансформація реалізації повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, прозорість діяльності та відкриття даних як основа для мінімізації корупційних ризиків у їх діяльності;

3) створення на противагу існуючим корупційним практикам більш зручних та законних способів задоволення потреб фізичних і юридичних осіб;

4) забезпечення невідворотності юридичної відповідальності за корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення;

5) формування суспільної нетерпимості до корупції, утвердження культури доброчесності та поваги до верховенства права.

Антикорупційна стратегія реалізовуватиметься шляхом виконання відповідної державної антикорупційної програми, яка розробляється НАЗК та затверджується Кабінетом Міністрів.

Запобігання корупції по сферах:

Судова влада. Встановлення вимог доброчесності до членів органів суддівського врядування та належна оцінка відповідності цим вимогам; забезпечення належного оцінювання доброчесності діючих суддів та кандидатів на посаду судді, забезпечення прозорості такого оцінювання; удосконалення дисциплінарної процедури щодо суддів; усунення інших структурних корупційних ризиків у системі судоустрою.

Державне регулювання економіки. Усунення корупційних ризиків при здійсненні контролю з боку державних органів; зменшення регуляторного навантаження; підвищення прозорості та підзвітності діяльності Антимонопольного комітету України, зменшення дискреції у реалізації його повноважень тощо

Митні і податкові органи. Підвищення прозорості діяльності митних органів, зменшення ризиків безпідставного втручання працівників органів правопорядку у діяльність митниці; запровадження режиму спільного транзиту з країнами Європейського Союзу та спільного митного контролю із пріоритетними країнами; зменшення дискреції у діяльності податкових органів та створення нового органу досудового розслідування серйозних економічних та фінансових злочинів; зменшення переліку підстав для проведення перевірок органами податкової служби, а також кількості перевірок.

Будівництво, земельні відносини. Створення єдиного електронного Містобудівного кадастру для надання всіх адміністративних послуг у сфері містобудівної діяльності; встановлення правил, згідно з якими містобудівна документація розробляється виключно у цифровій формі; удосконалення механізмів недержавного контролю за будівництвом об'єктів; усунення дискреційних повноважень органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду; перегляд та спрощення процесу формування земельних ділянок; розроблення документації із землеустрою та технічної документації із оцінки земель виключно в електронній формі; встановлення ставок орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності на основі їх ринкової вартості; створення відкритої карти будівництва, ремонту та експлуатації доріг; забезпечення цілодобового автоматизованого габаритно-вагового контролю; встановлення відповідальності для вантажовідправників, перевізників за перевищення габаритно-вагових параметрів тощо.

Нагадаємо, Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у члени ЄС. План дій для України передбачає подальше посилення боротьби з корупцією.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини