Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розширення повноважень НБУ, відтермінування реформи платіжних послуг та можливість призупинення діяльності кредитною спілкою: законопроект

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 7465 щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні.

«Метою законопроекту є адаптація законодавства України та повноважень Національного банку до нових реалій війни, що дозволить забезпечити ефективне функціонування фінансового сектору в умовах воєнного стану, а також дозволить пом'якшити негативні тенденції на ринку фінансових послуг», - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонуються наступні нововведення:

1. Надання НБУ права в умовах воєнного стану здійснювати за потреби оперативне перерахування коштів до Державного бюджету, а також брати участь у заходах для здійснення належного фінансового забезпечення держави. Це стосується, зокрема, фінансування державного бюджету шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики.

2. Надання НБУ права вести під час особливого періоду рахунки державних органів, призначені для забезпечення потреб держави у зв'язку із збройною агресією рф.

3. Унормування здійснення НБУ організаційно-правових заходів щодо охорони державної таємниці.

4. Надання спостережній раді кредитної спілки протягом дії воєнного стану повноважень приймати рішення щодо тимчасового зупинення діяльності кредитної спілки, що включає:

  • залучення і повернення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на/із депозитні(их) рахунки(ів) та виплату процентів на внески (вклади) членів кредитної спілки;

  • надання кредитів членам кредитної спілки, іншим кредитним спілкам, оплату за дорученням своїх членів вартості товарів, робіт і послуг у межах наданих таких кредитів, крім погашення членами кредитної спілки заборгованості за наданими кредитами;

  • заміну забезпечення виконання зобов'язань за кредитними договорами на суму забезпечення, що є меншою за суму заборгованості за кредитним договором, крім випадків, коли заставне майно було втрачено/пошкоджено під час воєнних дій;

  • виплату бонусів, премій тощо особам, які перебувають у трудових відносинах із кредитною спілкою, крім виплат, які є фіксованими складовими такої винагороди;

  • збільшення обсягів капітальних інвестицій за основними засобами та нематеріальними активами, які забезпечують діяльність кредитної спілки, але не забезпечують отримання доходу, крім нерухомого майна, що перейшло у власність кредитної спілки на підставі реалізації прав заставодержателя відповідно до умов договору застави;

  • подання фінансової звітності та інших звітних даних до Національного банку України.

5. Врегулювання питання відновлення діяльності кредитної спілки після періоду її зупинення.

6. Продовження терміну дії Закону про фінансову реструктуризацію до 1 січня 2028 року.

7. Встановлення пріоритету Закону про валюту і валютні операції у разі запровадження заходів захисту під час проведення платіжних операцій.

8. Перенесення терміну введення в дію Закону про платіжні послуги з 01.08.2022 на 01.12.2022.

9. Виключення зайвих вимог до іноземних інвесторів та створення для них аналогічних умов для інвестування, передбачених для національних інвесторів.

На думку ініціаторів законопроекту, його прийняття дозволить удосконалити правове регулювання діяльності НБУ, покращити фінансову стабільність діяльності кредитних спілок, запобігти кризовим явищам на ринку кредитних спілок у період запровадження воєнного стану та сприяти мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії рф на функціонування фінансового ринку.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини