Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які податки потрібно сплачувати з доходів від продажу власної сільгосппродукції в період воєнного стану

Реклама

У Мінфіні роз'яснили порядок оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції в період дії воєнного стану.

Оподаткування доходів фізосіб регулюється розділом IV Податкового Кодексу. Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено статтею 164 Кодексу. Також вказані доходи є об'єктом оподаткування військовим збором.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

  • особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (6500 гривень у 2022 році).

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення у річній декларації і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Така довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем проживання платника податку протягом п'яти робочих днів.

При продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, фізична особа зобов'язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати. Якщо не підтверджено - доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Водночас Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ з метою спрощення закупівлі сільськогосподарської продукції у населення на період воєнного стану та з метою зменшення обсягів податкової звітності підрозділ 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ Кодексу доповнено пунктом 23.

Відповідно до положень цього пункту тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану положення щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції особі, яка має статус податкового агента, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

  • податкові агенти у додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу податковому агенту власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в Розрахунку (додаток 4ДФ) не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід від продажу податковому агенту власної сільськогосподарської продукції.

Таким чином у разі ненадання фізичною особою - платником податків копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу (паспорт та РНОКПП) податкові агенти з 1 квітня 2022 року та протягом періоду дії воєнного стану при нарахуванні (виплаті) доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції на користь фізичних осіб зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з усієї суми вказаного доходу, з врахуванням вимог встановлених пунктом 23 підрозділу 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ Кодексу, тобто без урахування неоподатковуваних розмірів таких доходів, встановлених абзацами четвертим та/або сьомим підпункту 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Кодексу.

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини