Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності новий порядок надання допомоги по частковому безробіттю

Реклама

24 червня почав діяти Порядок надання допомоги по частковому безробіттю, затверджений Постановою КМУ №702 від 21.06.2022. Документ визначає механізм компенсації найманим працівникам і підприємцям втрати частини заробітної палати (доходу) через зупинення або скорочення виробництва.

Допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та фізичним особам - підприємцям) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Цей вид допомоги надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або ФОП.

Критеріями для надання допомоги є:

  • зупинення (скорочення) виробництва, що охопило не менш як 20 відсотків чисельності працівників, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;

  • рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП становить 30 і більше відсотків на місяць;

  • відсутність у роботодавця або ФОП заборгованості із виплати заробітної плати та/або ЄСВ, та/або сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва;

  • сплата роботодавцем за кожного працівника або ФОП ЄСВ протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва. У разі коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги окремі роботодавці або ФОП мали право не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Допомогу по частковому безробіттю працівникам виплачує роботодавець, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом), а ФОП - центр зайнятості.

Виплата не проводиться за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Розмір допомоги розраховується за визначеною формулою, але максимальний розмір не може перевищувати 50 % розміру мінімальної заробітної плати, у розрахунку на одного працівника.

Допомога надається на строк зупинення (скорочення) виробництва, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Строк звернення за отриманням допомоги обмежено 90 календарними днями з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Допомогу по частковому безробіттю не можуть отримувати працівники органів державної влади, а також закладів, установ, організацій, які фінансуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Все про воєнний стан для HR-фахівця й кадровика - у рішенні LIGA360. Питання працевлаштування й оплати праці під час війни, умови дистанційної роботи, зміни трудового законодавства. Отримай тематичні добірки за найбільш актуальними напрямками та слідкуй за оновленнями без проблем. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини