Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП використовувати для здійснення підприємницької діяльності власне майно: позиція ВС

Реклама

Фізична особа-підприємець для здійснення підприємницької діяльності вправі використовувати не тільки отриманий нею дохід, але й інше належне їй на праві власності майно, крім визначених законом випадків, в тому числі власні чи запозичені готівкові кошти. Будь-які законодавчі заборони щодо використання готівкових коштів відсутні. Про це йдеться у постанові Верховного Суду у справі № 824/348/20-а від 03 травня 2022 року.

Обставини справи

ФОП звернувся до Головного управління ДПС про визнання протиправними рішення про завищення документально підтверджених витрат.

На думку позивача, контролюючий орган безпідставно виключив зі складу витрат, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, витрати з виплат по авансовим звітам, оскільки не врахував надані позивачем первинні документи (касові чеки, квитанції тощо).

Контролюючий орган не мав претензій до долучених позивачем до перевірки відомостей, квитанцій на проведення розрахунків з найманими працівниками по авансових звітах та авансових звітів. Висновки про допущені порушення ґрунтувались на тому, що виплата за авансовими звітами в готівковій формі була більшою за отриману і витрачену за відповідний період готівку, а також, що позивач не надав доказів отримання зазначених коштів з будь-яких джерел.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Позиція Верховного Суду

Фізична особа-підприємець для здійснення підприємницької діяльності має право використовувати не тільки отриманий нею дохід, але й інше належне їй на праві власності майно, крім визначених законом випадків, в тому числі власні чи запозичені готівкові кошти. Будь-які законодавчі заборони щодо використання готівкових коштів відсутні.

При цьому, операції з готівкою, що проводяться ФОП, підлягають обліку. Повинні фіксуватись як понесені витрати, так і отриманий дохід в безготівковій і в готівковій формі у Книзі обліку доходів і витрат. Відповідні витрати мають бути документально підтверджені шляхом зазначення посилань на відповідний первинний документ, що засвідчує такий факт.

Фізична особа, яка має статус фізичної особи-підприємця, не позбавлена права займатися іншими видами оплачуваної діяльності та отримувати дохід також із джерел, відмінних від господарської діяльності, здійснюваної як ФОП.

Таким чином, апеляційний суд вірно визнав необґрунтованим рішення податкового органу про завищення ФОП документально підтверджених витрат, яке ґрунтуються виключно на співставленні наявних у ФОП готівкових коштів, коштів на рахунках, виручки за реалізовані у спірні періоди послуги. ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, може використовувати у власній підприємницькій діяльності не лише отримані нею доходи, а й власні заощадження, кредити фінансових установ, позики, позички, поворотну та безповоротну фінансову допомогу, благодійні внески тощо.

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резулятивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини