Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС нагадує про те, що податкова амністія триває

Реклама

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування.

В період, з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року в Україні проводиться добровільне одноразове декларування доходів громадян, тобто є можливість легалізувати активи, одержані чи набуті за рахунок доходів, з яких у порушення вимог законодавства не було сплачено податки і збори. Це цілком добровільна акція, але для тих, хто нею не скористається, можуть бути наслідки. Адже наступним кроком може стати контроль за витратами фізичних осіб для виявлення незадекларованих доходів.

Особа, яка вирішила задекларувати свої ризикові активи, повинна з 1 вересня 2021 року подати до Державної податкової служби одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Декларація подається тільки в електронній формі. У декларації потрібно вказати відомості про декларанта для його ідентифікації (прізвище, ім'я, по батькові, податковий номер), відомості про об'єкти декларування. Для грошових активів - вид, розмір та валюта активу, класифікація банківських металів тощо. Для рухомого та нерухомого майна - місцезнаходження або місце зберігання, вид, назва, рік виробництва/випуску тощо. У добровільній декларації не треба вказувати інформацію про джерела одержання/набуття об'єктів декларування.

Особливість добровільного декларування полягає не лише у визнанні доходів, з яких не сплачено податки, а й у одноразовій сплаті окремого зобов'язання, збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Із задекларованих активів громадянин має сплатити збір:

  • 5% вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

  • 9% вартості валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також інших активів, що знаходяться за кордоном;

  • 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Разом із декларацією слід також подати копії документів, що підтверджують вартість об'єктів декларування.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Контролюючі органи не будуть перевіряти джерела отримання декларантом доходів, за рахунок яких було одержано/набуто задекларовані активи. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Але такі гарантії декларант отримає лише після сплати усіх необхідних зборів.

Сплатити збір слід протягом 30 календарних днів з дати подання добровільної декларації. Можна розтермінувати сплату збору, тоді відсоток буде дещо більшим. Збір можна сплачувати трьома рівними частинами щорічно, але ставки збору в такому випадку збільшуються: 3 5% до 6%, з 9% до 11,5%, з 2,5% до 3%.

Метою одноразового добровільного декларування є легалізація майна, набутого внаслідок ухилення від сплати податків.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини