Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада адаптує трудове законодавство до умов воєнного стану: проект № 7251 прийнято як закон

Реклама

1 липня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (законопроект № 7251).

Нагадаємо, проект було прийнято за основу у травні із скороченням строку підготовки до другого читання.

Під час підготовки проекту до другого читання члени Комітету схвалили текст відповідної порівняльної таблиці з пропозиціями і поправкам.

Зокрема, враховано поправку, яка звільняє роботодавця від обов'язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади). За працівниками, призваними на військову службу зберігаються місце роботи і посада на підприємстві. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

«Цей Закон дає визначення сумісництва і дає можливість, зокрема, державним службовцям, які виїхали за межі окупованих територій, відповідний час працювати у приватному секторі, забезпечуючи свої родини. Крім того, Закон дає можливість роботодавцю у військовий час повідомляти своїх працівників про зміни умов праці альтернативними засобами зв'язку, зокрема, електронною поштою та WhatsApp, що, враховуючи виклики воєнного часу, є дуже важливим рішенням», - пояснила Голова Комітету Галина Третьякова.

Закон серед іншого, врегульовує питання тривалості щорічної основної відпустки, яка тепер може не обмежуватися 24 календарними днями, що раніше викликало занепокоєння педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Докладніше про новації Закону, читайте у матеріалі: Трудова реформа в Україні: що очікувати від проекту № 7251

Все про воєнний стан для HR-фахівця й кадровика - у рішенні LIGA360. Питання працевлаштування й оплати праці під час війни, умови дистанційної роботи, зміни трудового законодавства. Отримай тематичні добірки за найбільш актуальними напрямками та слідкуй за оновленнями без проблем. Дізнантися більше про LIGA360:HR-менеджер .

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини