Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи підтверджують знищення або пошкодження орендованого майна через воєнну агресію рф

Реклама

Фондом державного майна надано роз'яснення щодо документів, якими можуть бути підтверджені факти знищення або пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії рф.

Зменшення орендної плати або тимчасове звільнення орендаря від сплати орендної плати у разі знищення або пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії рф здійснюється за рішенням орендодавця на підставі заяви орендаря (постанова КМУ від 03.06.2020 № 483). До заяви додаються документи, що підтверджують існування відповідних обставин. Підставою може також бути рішення суду.

Механізм оперативного реагування органів державної та місцевої влади спрямований на ліквідацію наслідків збройної агресії рф, пов'язаних із пошкодженням будівель та споруд, на територіях, на яких відсутні або завершено активні фази бойових дій регулюється Порядком виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов'язаних з пошкодженням будівель та споруд, затвердженим постановою КМУ від 19.04.2022 N 473.

Відповідно до пункту 9 Порядку роботи з обстеження пошкоджених об'єктів виконуються відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва, затвердженого постановою КМУ від 12.04.2017 N 257.

За результатами обстеження пошкоджених об'єктів виконавцем робіт з обстеження складається звіт відповідно до установленої форми.

До зазначеного звіту також додається акт обстеження, що повинен містити інформацію щодо визначеної за результатами обстеження категорії пошкоджень об'єкта (відповідно до кількісних та якісних характеристик пошкоджень).

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Одночасно з цим результати обстеження відображаються у паспорті об'єкта, який виготовляється з використанням Реєстру будівельної діяльності.

Паспорт об'єкта складається виконавцем у паперовій та електронній формі на об'єкт у цілому та передається протягом десяти днів з дати його складення управителю або власнику об'єкта.

Слід зазначити, що документами, які підтверджують знищення майна, можуть бути матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо.

Таким чином, для підтвердження факту знищення або істотного пошкодження орендованого майна внаслідок збройної агресії рф, необхідно використовувати документи, оформлені відповідно до Порядку невідкладних робіт та Порядку обстеження.

Призупинення нарахування орендної плати повинно бути здійснено на період неможливості користування об'єктом оренди, зокрема, у разі істотного пошкодження, через обставини, за які орендар не відповідає, до відновлення відповідного об'єкта оренди, в тому числі у разі необхідності після проведення капітального ремонту.

Читайте також: Що робити, якщо під час війни знищено заставне майно: поради юриста

Отримай найважливіші документи для твоєї бізнес-галузі. ІТ-індустрія, АПК, фармацевтична й харчова промисловість - кожна галузь знайдеться в LIGA360. Витрачай час на розвиток бізнесу, а не на пошук інформації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини