Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес закликає ДПС до діалогу через проблеми з реєстрацією податкових накладних

Реклама

Всі податкові накладні/розрахунки коригування до них, які були складені за податковий період з лютого по травень 2022 року підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року без застосування штрафів до бізнесу. Про це ми писали раніше.

Водночас, як повідомляють компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації, поточна ситуація з реєстрацією податкових накладних з ПДВ наразі є вкрай складною та гострою. Станом на 14 липня багатьом представникам бізнесу, на жаль, так і не вдалось здійснити реєстрацію ПДВ накладних, у тому числі,  через брак коштів на рахунках, воєнні дії, відсутність необхідного людського ресурсу, тощо. Водночас, якщо компанії не можуть зареєструвати податкові накладні, то решта компаній, які реєструють накладні по наступним операціям стикаються із ситуацією блокування такої накладної податковою службою, або ж не мають достатньо коштів на рахунку ПДВ для реєстрації своїх накладних.

Експерти Асоціації підготували ряд пропозицій до відповідного законопроєкту №7458, який було зареєстровано у ВРУ у червні. Зокрема, щодо визначення, на час дії воєнного стану, чітких строків розгляду документів щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, строків прийняття рішень про реєстрацію податкової накладної в Реєстрі, надати можливість зареєструвати податкові накладні до 15 липня всім, хто був платником ПДВ до дати переходу на єдиний податок за ставкою 2% (адже наразі ці категорії не можуть виконати реєстрацію), тощо.

Окрім того, у бізнесу було ряд питань, що потребували роз'яснення ДПС щодо реєстрації, блокування та адміністративного оскарження податкових накладних з ПДВ, тож спільнота запрошувала керівництво ДПС на зустріч.

Наразі прозорий бізнес намагається всіляко допомагати та підтримувати країну - сплачуючи наперед податки, допомагаючи ЗСУ, медикам, підтримуючи та виплачуючи заробітні плати працівникам, тощо. Тим не менше, ситуація, що наразі складається з ПДВ може демотивувати бізнес продовжувати відновлення економічної активності в країні.

ЄБА звертається до ДПС із закликом повернути нормальний діалог з бізнесом та вирішувати всі претензії, проблемні питання (зокрема і блокування ПДВ накладних) у живому діалозі. На глибоке переконання спільноти, саме відкритий діалог може стати тим стимулом, який в умовах стресу та невизначеності допомагає втриматись на плаву.

Де керівнику знаходити інформацію щодо законодавчих ініціатив та їх впливу на бізнес? Графічні зв'язки у LIGA360:Керівник - це інноваційний інструмент для аналізу правового поля, що показує всі пов'язані документи у візуальній формі. Знаходь найважливіші нововведення й аналітику до них у два кліки, замовивши LIGA360:Керівник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини