Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Народні депутати пропонують визначити строки реєстрації ПН/РК за лютий-травень 2022 року на законодавчому рівні

Реклама

10 червня 2022 року Верховна Рада зареєструвала законопроект № 7458 щодо уточнення порядку реєстрації ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Метою законопроекту є усунення колізії, що виникла між правовими нормами підпункту 69.1 та підпункту 69.1-1 ПК, шляхом визначення пріоритету спеціальних строків, встановлених Законом № 2260, для виконання податкових обов'язків для податкових періодів лютий - травень 2022 року.

Пропонується внесення наступних змін:

  • чітке визначення строків виконання платниками податкових обов'язків за податкові періоди лютий - травень 2022 року: реєстрація ПН/РК в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року;

  • звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов'язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 15 липня 2022 року включно;

  • врегулювання порядку декларування податкових зобов'язань, що виникають внаслідок постачання товарів та послуг платникам податку, які на час дії воєнного стану перебувають на системі оподаткування єдиним податком за ставкою 2 %.

На думку авторів законопроекту, його прийняття дозволить усунути неузгодженість, що виникла між правовими нормами підпункту 69.1 та підпункту 69.1-1 ПК, шляхом чіткого визначення строків виконання податкових обов'язків для податкових періодів лютий - травень 2022 року, що забезпечить однозначність у трактуванні відповідних положень ПК та захист платників податків при прийнятті рішень контролюючими органами.

Нагадуємо, що раніше Мінфін та ДПС надали свої роз'яснення з цих питань.

Бажаєте уникнути ризиків блокування ваших податкових накладних? Сервіс Liga:REPORT допоможе контролювати терміни реєстрації ПН/РК та автоматично покаже коди УКТЗЕД, що застосовуються для моніторингу (є ризикованими). Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини