Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк України зберіг облікову ставку та прогнозує інфляцію 30%

Реклама

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних та прогнозує, що вона не зміниться щонайменше до ІІ кварталу 2024 року.

За підсумками 2022 року інфляція може перевищити 30%, але у наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще перебуватиме значно вище цілі Національного банку в 5% передусім через наслідки війни.

Базовий прогноз НБУ містить низку припущень, зокрема про те, що у 2023 році відновиться логістика, знизяться ризики для бізнесу та поступово зростатимуть врожаї. Також зниженню інфляції в Україні сприятимуть поступове вщухання світової інфляції та жорстка монетарна політика Національного банку.

Прогнозується, що інфляція у 2023 році знизиться до 20,7%, а в 2024 - до 9,4%. Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році.

У 2023-2024 роках НБУ очікує подальшу активну роботу з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі запуск нової програми МВФ для підтримки платіжного балансу та макроекономічної стабільності.  

Також необхідною передумовою для забезпечення макроекономічної стабільності є проведення виваженої економічної політики, зокрема:

  • звуження дефіциту бюджету за рахунок пріоритезації видатків та мобілізації доходів, а також поетапне зменшення дисбалансів в енергетичному секторі;

  • заміщення емісійного фінансування бюджету ринковими залученнями;

  • зменшення попиту на імпорт за рахунок додаткового його оподаткування.

Національний банк готовий за потреби застосовувати додаткові заходи для захисту міжнародних резервів, поліпшення монетарної трансмісії та стримання інфляційного тиску.

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 28 липня 2022 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 8 вересня 2022 року.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Керівники аналізують очікувані правові зміни з рішенням LIGA360. Тепер результати пошуку можна побачити у вигляді схем і діаграм - щоб швидко виокремити важливі нововведення, роз'яснення та аналітику до них. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини