Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК Нафтогаз

Реклама

Кабмін не надав посадовим особам Нафтогазу дозволу виконати зобов'язання перед держателями євроблігацій  щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків. Термін виплат держателям єврооблігацій сплив 26 липня 2022 року. Про це повідомили в пресслужбі Нафтогазу.

Як повідомляє нацомпанія, 21 липня Кабінет міністрів своїм розпорядженням №625-р зобов'язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії при виконання правочину щодо єврооблігацій Компанії тільки після окремого погодження таких дій Кабміном.

На виконання вищезазначеного рішення керівництво Нафтогазу завчасно звернулося до Кабміну за погодженням на здійснення цього правочину. У своєму офіційному листі компанія вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки у випадку «жорсткого дефолту», проте Уряд не надав дозволу виконати відповідне зобов'язання.

Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями  НАК «Нафтогаз України».

На думку інвестиційнийного банкіра Сергія Фурси неплатіж за боргом Нафтогазу був неминучим, але дефолту можна було уникнути, якщо вчасно збудувати комунікацію з інвесторами.

"Головна неприємність дефолту Нафтогазу, крім радості у Кремлі, у тому, що це блокує співпрацю із кредиторами. Наприклад, ЄБРР. Що, у свою чергу, позбавляє Нафтогаз можливості купити необхідний для накачування у сховища газ. А зима близька і обіцяє бути дуже складною.

Хоча, враховуючи шалені ринкові ціни на газ, може розумно йти шляхом різкої економії. Прикрутити так прикрутити. Так, не зручно. Але така це вже зима. Зима, коли школи мають закритися. Університети мають закритися. У квартирах має стати набагато холодніше. А низка бізнесів візьмуть паузу або зменшать оберти. І треба зауважити, що війна та її вплив на економіку дозволить різко знизити споживання цього опалювального сезону порівняно з попереднім", - зазначив Фурса.

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки до кінця місяця придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини