Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Умови та особливості надання відпусток без збереження заробітної плати під час війни

Реклама

Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ із змінами, внесеними Законом від 01.07.2022 № 2352-IX, оновлено порядок надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати.

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» (ч. 3 ст. 12 Закону № 2352).

Відпустка без збереження заробітної плати за цією підставою надається у період дії воєнного стану без обмеження її тривалості будь-якому працівнику незалежно від його категорії чи статусу, за його заявою та згодою роботодавця.

Час перебування у такій відпустці зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону «Про відпустки».

Змінами, внесеними до ч. 4 ст. 12 Закону, запроваджено новий вид відпустки без збереження заробітної плати, яка не належить до відпусток без збереження заробітної плати, що надаються працівникові згідно ст. 25, 26 Закону «Про відпустки». Працівники отримали право на новий вид відпустки, починаючи з 19 липня 2022 року, тобто з моменту набрання чинності змінами до Закону.

Відповідно до цих змін у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов'язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону «Про відпустки».

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

За цією новою підставою відпустка без збереження заробітної плати надається:

  • тривалістю - не більше 90 календарних днів у період дії воєнного стану. Закон не обмежив можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, однак загальна тривалість відпусток (частин) яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану;

  • виключно працівникам, які виїхали за межі території України або набули статус внутрішньо переміщеної особи, що підтверджується довідкою;

  • в обов'язковому порядку за заявою працівника.

Виходячи із умов її надання працівник має підтвердити той факт, що він «виїхав за межі території України» або «набув статусу внутрішньо переміщеної особи». Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, тому рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиме роботодавець на підставі наданих працівником доказів, які в достатній мірі підтверджують цей факт. У разі повернення працівника, який перебуває у зазначеній відпустці, виходячи із умов надання, особа втрачає право вимагати її продовження.

Час перебування у відпустці без збереження заробітної плати за цією підставою не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Необхідно зазначити, що в період дії воєнного стану за певними категоріями працівників зберігається право на відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов'язковому порядку за їх бажанням відповідно до ст. 25 Закону «Про відпустки».

Також у період дії воєнного стану зберігається право працівників на відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» (ст. 84 КЗпП), якою передбачено, що за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік. Ця відпустка надається за заявою працівника та згодою роботодавця.

Крім того, працівники мають право на відпустку без збереження заробітної плати на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів відповідно до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Строк такої відпустки не включається до загального терміну (15 календарних днів) відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за сімейними обставинами та з інших причин (ч. 2 ст. 26 Закону «Про відпустки»).

За матеріалами Федерації профспілок України.

Компанія має збитки через неефективне управління? Рішення LIGA360 надасть максимум інструментів для ризик-контролю, ухвалення рішень та оптимізації робочих процесів. Замовте презентацію вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини