Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання, актуальні для бізнесу під час війни: звіт Ради бізнес-омбудсмена

Реклама

За квітень-червень 2022 року Рада бізнес-омбудсмена отримала на лінію підтримки 261 звернення та завершила розслідування 171 справи. Найчастіше бізнес турбували питання: розширення переліку товарів критичного імпорту (82), взаємодії з податковою (34), бронювання критично важливих працівників (13), транскордонної логістики та перетину кордону (7), а також релокації в межах країни та за кордон (3).

Від початку роботи лінії підтримки критичний імпорт склав майже третину звернень бізнесу до установи. РБО допомогла десяткам компаній оформити заяви на додавання нової товарної категорії до переліку. Серед них агротехніка для посівної кампанії, популярні серед військових та переселенців «буржуйки», і цегла, необхідна для відновлення будинків та інфраструктури від руйнувань.

Рада надала підприємцям консультації щодо податкових змін в період воєнного стану, зокрема переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, а також бронювання критично важливих працівників щоб робота підприємств, попри війну, тривала.

Актуальними для бізнесу залишались питання транскордонного переміщення товарів між Україною та країнами-членами ЄС. У співпраці з польським речником у справах МСП, з яким РБО уклала Меморандум про партнерство у квітні, Рада допомогла компаніям експортувати українські продукти транзитом через Польщу та подолати логістичні перешкоди на шляху до імпорту товарів на територію України. За сприяння бізнес-омбудсмена один з найбільших приватних медичних університетів країни відкрив філію у Польщі.

«Ми закликаємо державу бути вирозумілою і гнучкою по відношенню до бізнесу, і тому стараємося так само підходити до турбот наших заявників. Адже бізнес вже підтримав державу податками та волонтерством у найскрутніші дні цієї війни, і потребує справедливий та відкритий простір для розвитку заради відновлення України», - наголосив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Крім роботи зі зверненнями бізнесу, у другому кварталі 2022 року РБО у співпраці з урядовцями та міжнародними ініціативами, зокрема Українською Архітектурою Реформ, приєдналася до заповнення та редагування опитувальника Європейської Комісії для здобуття Україною статусу кандидата в ЄС. Також представники Ради долучилися до підготовки Плану відновлення України, який був представлений на конференції у Лугано, Швейцарія на початку липня.

За матеріалами сайту Ради бізнес-омбудсмена.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини