Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес покращив оцінку власної фінансової стійкості - опитування ЄБА

Реклама

Оцінка бізнесом власної фінансової стійкості покращилася. Про це свідчать результати нової хвилі опитування директорів компаній, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією.

Так, 30% компаній повідомляють, що їхніх фінансових резервів вистачить на період більше року, тоді як у травні таких було 19%. Майже половина, а саме 48% оцінюють свою фінансову стійкість у пів року, а ще 16% - у рік. Лише 2% бізнесів повідомляють про вичерпання своїх фінансових резервів.

Всі опитані компанії відновили свою діяльність: 49% - у повному обсязі, а 51% - частково. Серед компаній, що працюють частково, 44% були вимушені скоротити географію своєї діяльності, 20% - закрити частину офісів чи торгових точок, 18% - перейти в онлайн.

Практично незмінною залишається динаміка виплати компаніями заробітної плати. Так, 61% продовжують виплати у повному обсязі, а 28% роблять це з авансовими чи додатковими виплатами. Однак, кількість компаній, що скорочують розмір грошової винагороди зросла до 21% проти 13 % у травні. При цьому 7% компаній відправляють персонал в неоплачувану відпустку, а 10% вимушені проводити скорочення.

Пріоритетною для бізнесу залишається підтримка власних працівників, що долучились до Збройних сил. Це продовжують робити 46% компаній, до того ж 40% продовжують допомагати продукцією, 34% - фінансово, 17% - медикаментами, 16% - послугами, і 15% - засобами захисту. Хоча ці показники є дещо нижчими, ніж навесні, вони залишаються значущими. Лише 6% вичерпали свої ресурси на допомогу.

За 5 місяців військової агресії рф проти україни 41% компаній зазнали втрат до 1 млн доларів, 32% оцінили свої втрати в діапазоні 1-10 млн доларів та 18% повідомляють про втрати більше 10 млн доларів. Серед них 38% понесли втрати безпосередньо від бойових дій.

Кожна п'ята компанія повідомила, що має філії, офіси чи активи на тимчасово окупованих територіях. Водночас 12% опитаних бізнесів через бойові дії змушені релокувати офіс чи виробництво в інший регіон в межах країни, і тільки 3% - за кордон.

Опитування проводилося з 3 до 9 серпня 2022 року, у ньому взяли участь 102 директори членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини