Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС готує зміни до автоматичної системи аналізу критеріїв ризиковості операцій платників ПДВ

Реклама

В Європейській Бізнес Асоціації відбулась зустріч із фахівцями ДПС з питань реєстрації та блокування ПДВ накладних.

Бізнес поділився ключовими питаннями, що виникали/виникають до чи в процесі реєстрації, зокрема, підстави віднесення платника податків до критерія ризиковості, труднощі з реєстрацією накладних до 15 липня, вірогідність накладення штрафних санкцій за порушення термінів, тощо.

Так, представники ДПС повідомили,  що запроваджено Комунікаційні податкові платформи в регіонах. Тож компанії, для більш оперативного звернення та розгляду проблем питань можуть звертатись, зокрема, і через Асоціацію до територіальних органів ДПС про організацію онлайн зустрічей чи розгляд проблемних питань компаній.

Також представники податкової повідомили, що наразі розробляються зміни до автоматичної система аналізу ризиковості операцій та платника податків. Тому бізнес має можливість надати перелік проблемних випадків блокування реєстрації податкових накладних, пропозиції щодо алгоритму перевірки на ризиковість та інші пропозиції щодо удосконалення роботи автоматизованої системи реєстрації накладних та розрахунків коригування. Такі пропозиції Асоціація надасть у зведеному вигляді ДПС України.

Додатково фахівці ДПС звернули увагу бізнесу на проект змін до постанови Кабміну №1165 “Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних”, який оприлюднено на сайті Мінфіну. У разі наявності конструктивних пропозицій до проекту Постанови №1165 Асоціація поділиться ними з ДПС та Міністерством фінансів.

Положення проекту спрямовано на недопущення мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ. Зокрема, пропонується:

  • виключити можливість безумовної реєстрації розрахунків коригування, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їх постачальнику;

  • доповнити вимогою щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування платника податку у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості;

  • виключити умову про переважання в залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом.

Крім того, комісії контролюючих органів зможуть приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку, яку враховано, зокрема, в автоматичному режимі, у разі, коли:

стосовно платника податку прийнято рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку;

до контролюючого органу надійшла податкова інформація щодо невідповідності інформації, зазначеної в таблиці даних платника податків, видам економічної діяльності відповідно до УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України, яка свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в таблиці даних.

Миттєво аналізуй нововведення законодавства, що впливають на бізнес. LIGA360:Керівник містить важливі законопроєкти й роз?яснення щодо очікуваних змін. Результати пошуку представлені у візуальній формі, щоб швидко отримати найважливіші документи та переглянути їх зв'язки. Замовте рішення LIGA360:Керівник прямо сьогодні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини