Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перехід на нове покоління СЕП перенесено на 1 квітня 2023 року

Реклама

Національний банк переніс на 1 квітня 2023 року перехід на нове покоління системи електронних платежів НБУ (СЕП) - на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7).

Такі норми містить постанова правління НБУ від 15 серпня 2022 року № 180.

"До війни ми планували перейти на новий стандарт із 20 серпня 2022 року. Зважаючи на об'єктивні причини та дію воєнного стану, Національний банк відтерміновує перехід на нове покоління СЕП, щоб дати учасникам системи більше часу на доопрацювання їхніх автоматизованих систем та перебудови бізнес-процесів, - пояснив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

За його словами, нове покоління СЕП надасть банкам та бізнесу нові можливості, ще більше підвищить безпеку платежів та посилить конкуренцію на платіжному ринку.

Крім того, перехід на ISO 20022 разом із впровадженням IBAN створюють технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації сервісу миттєвих платежів в Україні.

Відповідно з 1 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції відбуватимуться виключно через СЕП нового покоління.

Довідково

Міжнародний стандарт ISO 20022 - універсальний спосіб взаємодії різних автоматизованих систем учасників фінансових і торгових ринків у світі. Він є основою функціонування європейських платіжних систем.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини