Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ роз'яснює, що банкам робити з пошкодженими під час дії воєнного стану банкнотами

Реклама

Нацбанк у листі від 19.08.2022 р. № 50-0006/57690 надав банкам роз'яснення стосовно можливості обміну банкнот національної валюти, пошкоджених під час дії воєнного стану.

Дії банку в разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей, визначені в:

Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі (Інструкція № 435)

Положенні про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період ( Положення № 51).

Відповідно до вимог цих документів, керівники банків з метою переведення банкнот національної валюти в неплатіжний стан або стан значно пошкоджених, забезпечують їх механічне пошкодження або пошкодження спеціальним розчином із зафарбовуванням не менше 50 % загальної площі банкноти.

Про факт пошкодження банкнот оформляється акт у довільній формі із зазначенням номіналу, кількості, суми готівки і підписується всіма залученими до цієї роботи працівниками банку.

Відшкодування банку коштів за пошкоджену готівку здійснюється в разі її передавання до НБУ разом з актом.

Національний банк, з урахуванням сучасних воєнних умов, у своєму листі надавав банкам України алгоритм дій та практичні рекомендації щодо можливих варіантів пошкодження банкнот, серед яких є і просвердлювання банкнот з пошкодженням одного або двох серійних номерів свердлом діаметром 10 мм або більше. При цьому, на банкноті має бути три або більше отворів.

Станом на 19 серпня 2022 року до підрозділів грошового обігу в регіонах надійшли на дослідження банкноти, пошкоджені механічним способом з трьома просвердленими отворами, але за отриманою інформацією від банків, значна кількість пошкоджених шляхом просвердлювання банкнот (сформованих в корінці та пачки) надходить від банків, які не здійснювали пошкодження банкнот на підставі розпорядчих актів Національного банку.

Походження таких банкнот банки пояснюють їх надходженнями через термінали самообслуговування. Таким чином, є підстави вважати про відсутність налаштування терміналів банків та/або їх агентів на платіжні банкноти, що спричинило потрапляння значної кількості банкнот з отворами з обігу до банків.

Ураховуючи зазначене вище, банки мають забезпечити:

  • налаштування АТМ систем на приймання тільки придатних до обігу банкнот;

  • здійснення контролю в касі банків (філій, відділень), пунктів надання фінансових послуг, за платіжністю і справжністю банкнот під час приймання та оброблення готівки з використанням відповідного обладнання (детекторів та сортувальників банкнот) і при надходженні від фізичних та юридичних осіб пошкоджених банкнот національної валюти з трьома просвердленими отворами з метою їх обміну, обмін не здійснювати;

  • вилучення у клієнтів таких пошкоджених банкнот і надсилання їх для дослідження до підрозділів Національного банку;

  • внесення в довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження максимально повної інформації щодо фізичної чи юридичної особи, яка пред'явила пошкоджені банкноти, а в разі відмови клієнта надати свої особисті дані - також про це зазначати;

  • при пред'явленні одним клієнтом пошкоджених банкнот у кількості 10 шт. і більше з однаковим розташуванням отворів, повідомляти про такі випадки Національній поліції України для з'ясування обставин отримання пошкоджених банкнот клієнтом, оскільки вони можуть бути викрадені із захоплених банків, які здійснювали пошкодження банкнот гривні за розпорядчими актами Національного банку;

  • інформування про такі пошкоджені банкноти та про необхідність надсилання їх на дослідження філіям та відділенням;

  • інформування клієнтів про зазначені пошкоджені банкноти і про те, що вони обміну не підлягають, а вилучаються для проведення досліджень у Національному банку.

Крім цього, НБУ прость банки повідомляти регулятора про подані ними заяви до Нацполіції стосовно пограбування підрозділів банків, в результаті чого відбулось незаконне заволодіння банкнотами національної валюти із пошкодженнями, здійсненими відповідно до вимог нормативно-правових актів та рекомендацій Національного банку.

Не грай в "російську рулетку" зі своїм бізнесом! Контролюй зв'язки, репутацію в медіа та знай актуальні вимоги законодавства - з рішенням LIGA360. Тільки в серпні отримай 5 робочих місць за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини