Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агроспільнота звернулась до Уряду з пропозиціями щодо бронювання військовозобов'язаних аграріїв

Реклама

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (входить до ГС «Всеукраїнський аграрний форум»), ГС «Аграрний союз України», Всеукраїнська асоціація громад, асоціація «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація» та ГС «Всеукраїнська аграрна рада» звернулись до Першого віце-прем'єр міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко з пропозиціями щодо бронювання військовозобов'язаних, які працюють в галузі сільського господарства.

Провідні громадські об'єднання АПК закликають владу якнайшвидше ініціювати внесення відповідних змін та не допустити зриву осінньо-польових робіт.

Так, навесні 2022 року більшість аграріїв пройшли процес бронювання і отримали відстрочку від мобілізації відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 3 березня 2022 р. № 194. Водночас, згідно з пунктом 3 цієї постанови строк дії відстрочки від мобілізації не може перевищувати шість місяців. Для отримання нової відстрочки для військовозобов'язаних аграрними підприємствами проводиться системна робота з формування відповідних списків та подання відповідних пропозицій. Однак, наразі процес бронювання почав затягуватися саме в органах державної влади, відповідальних за прийняття відповідних рішень.

Нещодавно Мінагрополітики презентувало аграріям зміни до порядку бронювання, суть яких полягає в автоматизації процедури бронювання на базі нової інформаційно-комунікаційної системи “єБронювання”. Такі зміни дозволять значно оптимізувати та пришвидшити його процес і, відповідно, вирішити порушені вище проблеми. В той же час розробка такої системи та її запровадження потребуватиме часу.

При цьому термін дії відстрочки від мобілізації у багатьох аграріїв закінчиться вже у серпні - вересні 2022 року і працівник сільського господарства може бути мобілізований прямо під час польових робіт, що поставить під загрозу нову посівну компанію.

На думку агроспільноти, для успішного проведення осінньо-польових робіт необхідно прийняти системне рішення щодо одноразового продовження строку дії відстрочки від мобілізації на період розробки та запровадження нової системи “єБронювання”.

Члени Всеукраїнського аграрного клубу підготували пропозиції щодо внесення змін до відповідної постанови Кабінету Міністрів, якими пропонується одноразово продовжити строк дії відстрочки від мобілізації до 31 грудня 2022 року для працівників, термін дії бронювання у яких спливає у серпні - грудні 2022 року.

За матеріалами Українського клубу аграрного бізнесу.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини