Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іноземний бізнес в Україні зможе обирати суд, якому довіряє

Реклама

Верховна Рада України 21 вересня прийняла в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду (проект №5120).

Як пояснив Голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов, цей документ спрямований на покращення інвестиційного клімату в Україні.

«Ми сьогодні дозволяємо угоду про вибір суду й надаємо право сторонам на розгляд справ у тому суді, якому вони довіряють, зокрема й не українському, а будь-якому іноземному. Це однозначно покращить наш інвестиційний клімат і допоможе нашим компаніям, підприємствам встановлювати ділові зв'язки та співпрацювати з іноземними партнерами», - зазначив політик.

За його словами, раніше в іноземних підприємств і фірм, які працюють із нашим компаніями, були певні перестороги щодо функціонування української судової системи. Зараз цю перешкоду усунуто й бізнес зможе сам обирати той суд, якому довіряє.

Проєктом вносяться зміни до ЦПК, ГПК та Закону України «Про міжнародне приватне право».

Змінами до ЦПК та ГПК пропонується встановити можливість визначення підсудності справи з іноземним елементом угодою сторін.

Змінами до Закону України «Про міжнародне приватне право» пропонується передбачити порядок реалізації права учасників правовідносин з іноземним елементом щодо укладення угод про вибір суду.

Так, учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв'язку з такими правовими відносинами.

Угода укладається у письмовій формі незалежно від місця її укладення. Якщо обрано суд України, угода укладається у письмовій формі відповідно до закону України.

Також визначено, що угода не може передбачати зміну виключної підсудності справи з іноземним елементом судам України.

Недійсність правочину, складовою частиною якого є угода про вибір суду, не тягне за собою недійсності угоди про вибір суду.

А ви впевнені у due dilligence процедурах вашого бізнесу? Повноту інформації забезпечить рішення LIGA360. Досьє на 6,8 млн компаній, перевірка міжнародних санкційних списків, пошук токсичних зв?язків з рф та рб. Замовте LIGA360 сьогодні та забезпечте топ-команду інструментами для ухвалення рішень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини