Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Останні коливання на валютному ринку є тимчасовими і обумовлені психологічним фактором та спекуляцією окремих гравців – НБУ

Реклама

Поточні коливання на валютному ринку пов'язані перш за все із психологічним фактором та спекулятивною поведінкою окремих гравців валютного ринку на тлі оголошення мобілізації в рф. Про це повідомив заступник голови Національного банку Юрій Гелетій у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

"Ми вже неодноразово, зокрема під час повномасштабної війни, проходили такі ситуативні сплески, й завжди за підсумком курс у готівковому сегменті валютного ринку повертався до рівноважного рівня. Хочу нагадати, що курс у готівковому сегменті ринку може послаблюватися і зміцнюватися", - зазначив Юрій Гелетій.

Він нагадав, що основною причиною курсових коливань у готівковому сегменті валютного ринку до новин про мобілізацію в росії була тимчасова нестача готівкової валюти в касах окремих банків.

Для вирішення цієї проблеми Нацбанк здійснює операції з підкріплення кас системно важливих банків готівкою, зокрема, на початку цього тижня здійснив дві операції з обміну готівкової валюти: одну - з доларами США, другу - з євро, а раніше ще три таких операцій.

За словами заступника голови НБУ, постачання готівкової валюти до різних міст та відділень потребує часу, але врешті-решт це допоможе стабілізувати ситуацію з готівковою валютною ліквідністю банків. Національний банк має для цього достатні обсяги готівкової іноземної валюти.

Він додав, що на динаміку курсу на початку осені також впливали традиційні сезонні фактори, які також тимчасові: це зростання попиту на готівкову іноземну валюту з боку агросектору.

"У безготівковому сегменті валютного ринку, у якому здійснюється найбільша частка валютних операцій, негативних тенденцій не спостерігається. Навпаки відбувається зростання пропозиції валюти з боку, насамперед, експортерів агропромислової продукції, зокрема, завдяки роботі "зернового коридору", - пояснив Юрій Гелетій.

Довідково

Курс гривні на готівковому ринку минулого тижня наблизився до рівня 42 грн за $1, в той час, коли НБУ із 21 липня утримує офіційний курс гривні на рівні 36,57 грн за $1. Після новин про мобілізацію в рф він підійшов до 43 грн за $1, а в окремі дні долар продавали ще дорожче.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика й економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини