Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують поновити електронне декларування та спецперевірки

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 8071 «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу», яким пропонується поновити електронне декларування та перевірки декларацій.

Проєкт Закону передбачає, що особи, які у 2022 році не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та/або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані чи про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента, подають таку декларації та повідомлення не пізніше 60 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом.

Суб'єкти декларування, які у визначений строк не подали відповідну декларацію та/або повідомлення, у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньою участю у веденні воєнних (бойових) дій, іншими обставинами, спричиненими військовою агресією, не підлягають притягненню до відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації та відповідних повідомлень.

Також пропонується відновити подання декларацій для осіб, які претендують на зайняття політичних посад, посад державної служби, органів місцевого самоврядування, керівників державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Організація проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом "Про запобігання корупції», а також перевірки, передбаченої Законом «Про очищення влади», стосовно осіб, призначених у період дії воєнного стану та щодо яких такі перевірки у цей період не проводилися, здійснюється протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом, крім випадку звільнення такої особи до дня набрання ним чинності або закінчення проведення зазначених перевірок під час дії воєнного стану; або протягом 30 календарних днів з дня, коли особа приступила до виконання своїх посадових обов'язків, які вона тимчасово не виконувала у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньою участю у веденні воєнних (бойових) дій тощо. У разі якщо особа, яка під час дії воєнного стану призначена на посаду, яка передбачає зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або посаду з підвищеним корупційним ризиком, не пройшла спеціальної перевірки, така особа звільнятиметься з відповідної посади.

На думку ініціатора законопроєкту, народного депутата Давида Арахарії, його прийняття сприятиме виконанню вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського Союзу та відновленню належних процедур, спрямованих на боротьбу з корупцією та захист і утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика та економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини