Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон щодо примусового вилучення майна під час війни

Реклама

Сьогодні, 29 вересня, набув чинності Закон від 06.09.2022 року № 2561-ІХ щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану.

Відповідно до Закону примусове відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв'язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території, здійснюється на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України.

РНБО не пізніше наступного дня після прийняття рішення, введеного в дію указом Президента, направляє зазначене рішення до Кабінету Міністрів та доручає військовому командуванню забезпечити збереження такого майна.

Зазначене майно не пізніше п'яти календарних днів з дня отримання Кабінетом Міністрів відповідного рішення РНБО передається за рішенням КМ у встановленому ним порядку суб'єкту господарювання державного сектору економіки.

Право державної власності на таке майно виникає з дня введення в дію указом Президента рішення РНБО про примусове відчуження або вилучення такого майна.

Законом також розширено функції військових адміністрацій. Відтепер вони здійснюватимуть повноваження із прийняття рішень про внесення пропозиції до РНБО, погодженої обласною військовою адміністрацією, щодо здійснення примусового відчуження або вилучення рухомого майна, що використовується чи може використовуватися для забезпечення діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв'язку з перебуванням такого майна на території адміністративно-територіальної одиниці, щодо якої існує загроза її тимчасової окупації та межі якої розташовані на відстані не більше 30 кілометрів від району ведення воєнних (бойових) дій або від тимчасово окупованої території.

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовляйте систему на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини