Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу спростили умови для участі в оборонних держзамовленнях

Реклама

Ціни на постачання товарів та послуг для сектору безпеки й оборони відтепер переглядатимуться в разі істотних змін економічних умов. Таких як курс валют, індекс споживчої інфляції, оновлення податкового законодавства тощо. Відповідну постанову Уряд ухвалив на засіданні 4 жовтня 2022 року.

Документ прибирає перешкоди, які заважали українським підприємствам, зокрема малому і середньому бізнесу, брати участь в оборонних держзамовленнях через жорстку фіксацію цін. 

Зміни передбачають, що у період воєнного стану договірні ціни на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг для сектору безпеки й оборони можуть переглядатися в разі зміни:

  • ставок податків і зборів, пільг з оподаткування і т. ін.;

  • індексу споживчих цін;

  • курсу іноземної валюти;

  • біржових котирувань або показників Platts, ARGUS;

  • регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», що застосовуються в державному контракті (договорі).

Ціни переглядатимуться пропорційно до зміни фінансового навантаження на учасника контракту (договору), викликані відповідними змінами.

Також істотні умови контракту можуть змінюватися у разі подовження строків дії контракту (договору), передачі товару, виконання робіт чи надання послуг. Ця умова діятиме лише за наявності документально підтверджених об'єктивних обставин, що спричинили подовження, зокрема затримки фінансування витрат замовника. І в даному випадку зміни не повинні призводити до збільшення суми, визначеної в держконтракті чи договорі.

Встановлено запобіжники від несумлінного виконання обов'язків постачальниками робіт, товарів та послуг. Зокрема, передбачено, що ціна контракту чи договору не може бути збільшена у разі:

  • доведеного неналежного виконання державного контракту (договору) з вини виконавця;

  • прострочення термінів поставок чи виконання робіт з вини виконавця;

  • здійсненої попередньої оплати.

За інформацією Урядового порталу.

Працюєте з договорами в умовах воєнного стану? Спробуйте функціонал Contractum в LIGA360. Типові шаблони договорів українською та англійською мовами, аналіз тексту договору й перевірка помилок, моніторинг основних сутностей договору. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини