Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено процедуру припинення трудового договору в разі смерті роботодавця - фізичної особи

Реклама

В Уряді повідомили про затвердження Порядку припинення трудового договору у разі смерті роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 14 жовтня 2022 року (текст поки не оприлюднено).

У докуменеті визначено алгоритм дій працівника, який бажає припинити трудовий договір за таких обставин та регламентуються особливості взаємодії з центром зайнятості, Пенсійним фондом та ДПС.

Щоб розірвати трудовий договір, працівник має подати в найближчий центр зайнятості такі документи:

  • заяву про припинення трудового договору з викладенням інформації про смерть роботодавця;

  • копії документів, що підтверджують смерть роботодавця або відповідне рішення суду (за наявності);

  • копії документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової карти платника податків або паспорта громадянина України;

  • інформацію про роботодавця;

  • копію примірника трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу;

  • копію трудової книжки (за наявності).

Після цього центр зайнятості повідомляє про припинення дії трудового договору ПФУ та ДПС. Датою припинення трудового договору вважається день подання заяви.

Протягом трьох робочих днів ПФУ має внести цю інформацію до реєстру застрахованих осіб, а центр зайнятості на прохання працівника може додати запис до трудової книжки про припинення трудового договору.

У Мінекономіки підкреслили, що раніше законодавство про працю містило колізію щодо можливості та порядку припинення дії трудового договору за таких обставин. Єдиними способом юридичного оформлення припинення таких відносин було звернення до суду із заявою про встановлення юридичного факту припинення трудових відносин із роботодавцем. Проте 19.07.2022 набув чинності Закон № 2352-IX, де статтю 36 КЗпП доповнено пунктом 8-1, згідно якого було передбачено таку підставу. 

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини