Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До кінця року "Альфа-Банк Україна" можуть націоналізувати

Реклама

Альфа-Банк Україна планують націоналізований до кінця 2022 року. Про це розповіли у матеріалі Forbes.

Націоналізація Альфа-Банку може повторити процедуру ПриватБанку - спочатку НБУ визнає банк неплатоспроможним, потім - керівництво у ньому переймає на себе тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізосіб, далі - акції банку за одну гривню купує Уряд в особі Міністерства фінансів.

Також новий Закон про виведення з ринку системно важливих банків суттєво спрощує процедуру націоналізації. Приводом для неплатоспроможності системного банку можуть стати проблеми з ліквідністю. Крім того, приводом для націоналізації «Альфи» можуть стати санкції проти його власників Михайла Фрідмана та Петра Авена, які Зеленський ввів своїм указом від 20 жовтня. Але для історії з банком це має другорядне значення: його націоналізують за процедурою, описаною в законі про виведення системних банків, а не в рамках конфіскації активів підсанкційних росіян, сказав співрозмовник Forbes, дотичний до ОП.

Альтернатива у вигляді докапіталізації «Альфи» російськими акціонерами не сподобалася ОП, оскільки ця спроба виглядає як намагання позбутися західних санкцій. Докапіталізація банку дійсно потрібна, але сума може бути меншою за $1 млрд. Проте держава поки не буде вливати кошти у банк.

Орієнтовний термін ймовірної націоналізації - грудень. До того часу потрібно сформувати фактично повністю нову команду топменеджменту. У разі неплатоспроможності чинне правління банку втратить бездоганну ділову репутацію і не зможуть надалі займати свої посади. СЕО «Альфи» Рафал Ющак вже покинув своє крісло, не ставши продовжувати контракт.

Ідеальний сценарій наступних подій - швидкий перепродаж приватному інвестору. Такого шукають, але поки безрезультатно, каже співрозмовник Forbes у фінкомітеті Ради. 

Нагадаємо, раніше народна депутатка Роксолана Підласа розповіла про подальшу долю «Альфа-банка».

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини