Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка в Польщі. Що треба знати? Спонсорський контент

9 листопада 2022, 16:47
3377
0
Автор:
Реклама

Відпустка працівника є невід'ємною частиною його трудової діяльності. Польське законодавство розрізняє кілька видів відпусток, і кожна з них регулюється суворими правилами.

Основна роль відпустки полягає в тому, щоб дозволити працівнику відновити сили та відпочити від щоденних обов'язків. Однак через особливі життєві ситуації вихідні від роботи мають і інше застосування. Окрім запланованих відпусток, є, серед іншого, окремі вихідні дні у службових справах, важливих поїздках чи участі в сімейних святах, тобто випадкові відпустки.

Якщо особа працевлаштована за трудовим договором, вона може оформити щорічну, періодичну, навчальну, а також відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною.

Як довго триває відпустка?

Найвідомішим видом відпустки є відпочинкова, описана в ст. 152 КЗпП. Щороку кожен працівник має право на неї безперервно. Розподіл відпустки може здійснюватися в різних пропорціях, але тільки якщо одна частина становить не менше 14 календарних днів. За цей вид відпустки працівник отримує винагороду. Кількість днів залежить від стажу роботи:

  • працівник, стаж роботи якого менше 10 років, має право на 20 днів відпустки;

  • працівник, стаж якого становить не менше 10 років, має право на відпустку тривалістю 26 днів.

Періоди роботи у попередніх роботодавців (незалежно від перерв між ними та способу припинення трудових відносин) і періоди навчання зараховуються до стажу роботи. Стаття 155 КЗпП визначає скільки років зарахується до стажу, за закінчений навчальний заклад :

  • базова / еквівалентна професійно-технічна школа - тривалість навчання, передбачена програмою, але не більше 3 років;

  • середній професійно-технічний навчальний заклад - тривалість навчання, передбачена програмою, але не більше 5 років;

  • середній професійно-технічний навчальний заклад - 5 років;

  • загальноосвітня середня школа - 4 роки;

  • післясередня школа - 6 років;

  • вищий навчальний заклад - 8 років.

Терміни навчання не сумуються - якщо хтось закінчив загальноосвітню і вищу освіту, то до стажу роботи зараховується лише один період - у цьому випадку вища освіта, тобто 8 років.

Надання відпустки

Відпустка надається в дні, які вважаються робочими для працівника, з розрахунку, що один день відпустки дорівнює 8 робочим годинам.

Відпустки повинні надаватися згідно з графіком. З урахуванням звернень працівників і необхідності забезпечення нормального режиму роботи роботодавець складає план відпусток і доводить його до відома робітників. Але це не є обов'язковим. Роботодавець може встановити дату відпустки за погодженням з працівником - тим не менш, він повинен врахувати прохання інших співробітників і забезпечити безперебійну роботу організації.

Відпустка за потребою

Буває, що працівники плутають відпустку за першою потребою з позаплановою відпусткою, але мають право на обидві форми. Спеціальна відпустка, як випливає з назви, стосується важливих подій - найчастіше сімейних поїздок і святкувань, а також таких ситуацій, як власне весілля чи народження дітей.

Відповідно до положень наказу міністра праці та соціальної політики, така відпустка зазвичай триває від 1 до 2 днів у зв'язку з самою подією та тим, кого вона стосується. Це оплачувана відпустка, але вона передбачає додаткові формальності. По-перше, позачергова відпустка має бути в день, коли виникають зазначені обставини, або в приблизний день, а заява повинна містити підтверджуючі документи, наприклад, свідоцтво про одруження.

Детальніше на: Ukrayina.pl

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини