Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить владу сприяти прискоренню видачі сан-епідем висновків без яких неможливо працювати

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація відзначає, що бізнес вдячний Уряду за прийняття ще в березні постанови №314, якою було пролонговано дію документів дозвільного характеру на період воєнного стану, а також дозволено замість отримання окремих дозвільних документів подавати просто декларації про провадження господарської діяльності.

У той же час, постанова №314 передбачає, що через 3 місяці після завершення воєнного стану у бізнесу мають бути вже всі неотримані дозвільні документи, зокрема, Висновки держаної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Однак, відсутність Висновків, які наприклад є частиною технічної документації на мийні засоби, вже зараз трактується окремими спеціалістами як порушення вимог профільного технічного регламенту, що в перспективі може призвести до штрафів та непорозумінь в комунікаціях з державними органами під час перевірок. Адже як саме трактувати законодавство бізнес до кінця не розуміє, а відсутність конкретики, власне, і викликає занепокоєння.

Відповідно, деякі розповсюджувачі нехарчових товарів вже давно почали вимагати у виробників та імпортерів Висновки та часто відмовляються без них надавати такі товари на ринок. Тому, питання отримання Висновків від Держпродспоживслужби залишається для бізнесу надзвичайно актуальним.

Ще в травні Держпродспоживслужба оголосила про відновлення прийому заяв на видачу Висновків.

Однак, бізнес повідомляє про постійні та дуже тривалі (більше декількох місяців) затримки в отриманні Висновків, що негативно впливає на нормальну реалізацію бізнес-процесів.

Ситуація ускладняється ще й тим, що у зв'язку з прийняттям постанови Уряду №165 строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні зупинено. Відтак, у компаній фактично, з одного боку, не має можливості звернути увагу Держпродспоживслужби на недотримання ними законодавчо визначених строків видачі Висновків. Однак, з іншого боку, без відповідних документів бізнес не може продовжувати нормально працювати.

Тож ЄБА звертається до Уряду та просить розглянути можливість та зменшити граничний термін видачі до 10 робочих днів. Для бізнесу надзвичайно важливо не лише аби Висновки видавались, але і спростити процедуру підписання Висновків, зробивши її максимально прозорою та контрольованою.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини