Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок під час війни – ДПС

Реклама

Державна податкова служба у листі від 07.11.2022 року надала відповідь на депутатське звернення щодо визначення податкових зобов'язань з єдиного податку фізичними особами - підприємцями першої та другої груп під час війни.

Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, згідно з абзацом першим підпункту 9.1 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПК ФОП - платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку - ФОП не заповнюється за період, у якому єдиний податок не сплачувався (абзац другий підпункту 9.1 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПК).

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені пунктом 295.1 статті 295 ПК, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для такої категорії платників (пункт 296.2 статті 296 ПК).

Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у пункті 291.4 статті 291 ПК, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої групи.

ФОП - платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого підпункту 9.1 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПК, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов'язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

У листі ДПС також наголошується, що ФОП - платник єдиного податку (першої або другої групи платника єдиного податку), який скористався наданим ПК правом не сплачувати єдиний податок у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, не несе відповідальність за несплату єдиного податку у цей період.

Тільки до кінця тижня забронюйте свою знижку на рішення LIGA360! Заповніть форму, і дізнавайтесь першими про ексклюзивну пропозицію до дня народження LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини