Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У 2023 році планується збільшення тарифів "Укренерго" на перечу електроенергії та диспетчеризацію

Реклама

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила проєкти постанов про затвердження тарифів НЕК "Укренерго" на передачу е/е та диспетчеризацію на 2023 рік. Воно буде оприлюднено на сайті регулятора для зауважень та пропозицій, після аналізу яких ухвалюватиметься остаточне рішення. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Згідно з рішенням тариф на послуги з передачі е/е схвалено у розмірі 522,46 грн/МВт-год (на 2022 рік - у 345,64 грн/МВт-год), тариф на послуги з диспечерського (оперативно-технологічного) управління - 283,18 грн/МВт- год (зараз 62,13 грн/МВт-год). Крім того, тариф на передачу для підприємств "зеленої" електрометалургії на 2023 рік схвалено на рівні 286,29 грн/МВт-год (тариф на 2022 рік не встановлювався). Всі тарифи вказані без врахування ПДВ.

В обґрунтуваннях проєктів постанов Комісія зазначила, що в основу розрахунків покладені, з деякими коригуваннями, пропозиції "Укренерго», що передбачають, зокрема, інфляційну складову, зростання ціни е/е на технологічні витрати компанії, необхідність врегулювання питання розрахунків з ВДЕ-генерацією, а також щодо тарифу на диспетчеризацію, збільшення обсягу коштів на закупівлю додаткової послуги з резерву відшкодування, що передбачає роботу в ОЗП теплової генерації газу та оплачується за спецтарифом.

За словами Голови комісії Костянтина Ущаповського, її завданням є ухвалення збаланованого рішення, але, виходячи з критичної ситуації в енергосистемі внаслідок обстрілів російських агресорів, енергетики потребують підтримки як ніколи.

Проти підвищення тарифів виступили представники металургійної та хімічної галузей, оскільки це додаткове навантаження на підприємства, що може призвести до їхньої повної зупинки. Зокрема, представник Запорізького заводу феросплавів Олег Скачко зазначив, що у разі підвищення тарифу на передання в такому розмірі, підприємству, яке також зазнає труднощів через війну, доведеться шукати додатково 300 млн грн для його оплати.

Зі свого боку керівники профільних ВДЕ-асоціацій під час обговорення зазначили, що цього разу проєкт тарифу на передання, з якого компенсуються зелені тарифи, більш збалансований, ніж раніше, проте не враховує всіх необхідних витрат на фінансування відновлюваної енергетики, зокрема через погашення накопичених боргів.

Вся необхідна інформація для твого бізнесу - в одній потужній IT-платформі всієї компанії LIGA360. Синхронізуй взаємодію між ключовими співробітниками, побач правову та інформаційну картину дня під кутом 360. Замов презентацію IT-платформи LIGA360 за посиланням.

Плати менше - отримуй більше рішень LIGA360! Тільки до 23 листопада придбай 3 рішення за 3000 грн/міс, або 5 - за 5000 грн міс. Більше про умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини