Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Dragon Capital погіршив прогноз падіння ВВП України до 32 %

Реклама

Інвестиційна компанія Dragon Capital погіршила прогноз реального ВВП до -32% в 2022 р. і очікує падіння економіки на 5% в 2023 р., незважаючи на зміну ключового припущення про зниження військових ризиків.

Прогноз ВВП на наступний рік, підготовлений інвесткомпанією, базується на припущенні, що Україна буде поступово звільняти окуповані території, та зможе закінчити гарячу фазу війни на прийнятних умовах наступного року, орієнтовно ближче до осені. Раніше ключовим припущенням макропрогнозу було тривале продовження війни та виснаження.

Аналітики очікують, що в результаті суттєвого зниження військових ризиків робота ключових морських портів буде повністю розблокована, з-за кордону повернеться принаймні половина вимушених мігрантів (приблизно 4 млн людей), а український приватний бізнес відновить інвестиційну діяльність. Водночас, зважаючи на пошкодження виробничих потужностей країною-агресором та руйнування логістичних ланцюжків, темпи початкового пост-воєнного економічного відновлення будуть помірними і недостатніми, щоб компенсувати економічні втрати на початку 2023 р., викликані атаками на енергетичну інфраструктуру.

Прогнозується, що запуск широкомасштабної програми відновлення української економіки, скоріше за все, потребуватиме часу і розпочнеться вже у 2024 р.

У звіті наголошується, що міжнародна фінансова допомога залишається критично важливим фактором для забезпечення макрофінансової стабільності. Останні заяви та кроки міжнародних партнерів дозволяють очікувати збільшення обсягів міжнародної підтримки в 2023 р. до 42 млрд дол. США з 32 млрд дол. США, очікуваних в поточному році, в основному завдяки США, ЄС та, меншою мірою, МВФ. Надходження коштів від міжнародних партнерів повністю профінансують дефіцит бюджету, який, за оцінками аналітиків, в наступному році залишиться на рівні 38 млрд дол. США або 27% від ВВП. Аналітики вважають, що Нацбанк, ймовірно, завершить ризиковану практику «друку гривні» для цілей бюджету в наступному році або хоча б суттєво скоротить обсяги з очікуваних 400 млрд грн в поточному році.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

На думку Dragon Capital, негативний вплив на економіку Україну від відключень електроенергії в результаті обстрілів росією об'єктів енергетичної інфраструктури поки що був помірним. Однак, ймовірно, що обстріли продовжаться, а зростання попиту на електроенергію взимку змусить збільшувати масштаб та тривалість відключень електроенергії.

"Ми очікуємо, що в результаті пошкоджень енергетичної інфраструктури дефіцит валюти на міжбанківському валютному ринку може збільшитись до 4 млрд дол. в місяць протягом зимових місяців, порівняно з помірними дефіцитом 2,5 млрд дол. в місяць в серпні-жовтні. Адже перебої з постачанням електрики спонукають частину населення виїхати за кордон, негативно вплинуть на виробництво та експорт енергоінтенсивної продукції (метали, руда, машинобудування), а також збільшать потреби в імпорті газу, хоча його закупівлі будуть частково профінансовані додатковою міжнародною допомогою. Ці негативні тенденції на валютному ринку будуть тимчасовими, адже постачання електроенергії має стабілізуватись навесні в результаті сезонного зниження споживання", - йдеться у дослідженні.

Аналітики вважають, що золотовалютні резерви НБУ залишатимуться вище безпечного рівня, який інвесткомпанія оцінює у близько 20 млрд дол. США (порівняно з 25,5 млрд дол. США на кінець жовтня і очікуваними 27 млрд дол. США на кінець 2022 р.). Це дозволить НБУ тримати офіційний курс гривні до долара на поточному рівні 36,57 грн/дол. до кінця третього кварталу 2023 р., коли очікуване завершення гарячої фази війни дасть змогу розпочати повернення до гнучкого курсоутворення та інфляційного таргетування.

Відповідно до прогнозу, у післявоєнний період суттєво зміниться структура попиту і пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Експортні надходження зростуть в результаті розблокування портів, витрати мігрантів за кордоном суттєво знизяться, як і непродуктивні відтоки капіталу, але при цьому стрімко зростатиме імпорт. Скоріше за все, в перші післявоєнні місяці на ринку зберігатиметься відносно невеликий дефіцит валюти на міжбанку, тому інвесткомпанія очікує помірну девальвацію гривні в четвертому кварталі 2023 р. до 43 грн/дол. США.

Таким чином, основним ризиком для прогнозу залишається розвиток військової ситуації та масштаби пошкоджень критичної інфраструктури, а також тривала затримка міжнародної допомоги або суттєве зменшення її обсягів.

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Тільки до 23 листопада придбай LIGA360 за вигідною ціною. Замов 3 рішення за 3000 грн/міс., або 5 за 5000 грн/міс. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини