Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працюватиме банківська система у разі блекауту: розроблено план заходів

Реклама

Національний банк разом із банками впроваджують посилений план заходів для забезпечення безперервної роботи банківської системи у разі тривалої відсутності електроенергії.

Зокрема, втілюється проєкт Power Banking - периметр, побудований на базі чергових банківських відділень, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги в умовах тривалої відсутності електропостачання.

Чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв'язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами та готівкою.

Організовано безперебійну роботу контактних центрів НБУ та банків для інформування клієнтів про місце розташування і графік роботи чергових відділень тощо.

Крім того, Нацбанк звернувся до банків з ініціативою про запровадження "банкоматного національного роумінгу».

Водночас, враховуючи підвищений рівень небезпеки для функціонування банківської системи через обмеження постачання електоенергії внаслідок російських ракетних атак, підвищено окремі вимоги до банків, а саме:

  • визначення в кожному регіоні чіткого переліку чергових відділень (щонайменше 35% відділень), що забезпечуватимуть надання послуг клієнтам банку в разі тривалої відсутності енергопостачання, та необхідності забезпечення їх безперервної роботи;

  • інформування клієнтів щодо режиму роботи банків та їх відокремлених підрозділів із зазначенням переліку чергових відділень, адрес їх місцезнаходження, контактних номерів телефонів та графіка роботи чергових відділень;

  • підвищення заходів безпеки банківських операцій, включаючи операції з готівкою.

Відповідні зміни містяться у постанові правління Національного банку від 05 грудня 2022 року № 239, яка набрала чинності того ж дня.

За матеріалами НБУ.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини