Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці нагадали про особливості ЗЕД-розрахунків для ФОП

Реклама

Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України № 698-ХII «Про підприємництво».

Резиденти з урахуванням обмежень, визначених Законом про валюту та валютні операції та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.

Порядок проведення розрахунків за валютними операціями визначається НБУ.

Постановою НБУ від 02 січня 2019 року № 5 затверджено Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, яке визначає заходи захисту, запроваджені НБУ, порядок їх застосування, а також порядок здійснення окремих операцій в іноземній валюті. Відповідно до якого розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів підлягають зарахуванню на рахунок резидента в Україні в банку.

При цьому термін «товар» уживається у значенні, визначеному Законом України № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність». Тобто, товар - це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі).

Виходячи із зазначеного, чинним законодавством не заборонено фізичним особам - резидентам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Водночас кошти за операціями суб'єктів господарювання - резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.

За інформацією ГУ ДПС у Львівській області

Як підприємцю перевірити партнерів? З ІТ-рішенням LIGA360. Тут зберігаються досьє на 6,5 мільйонів компаній та ФОП. Ви можете отримати інформацію про власників, публічні кошти, судові рішення, зміни в ЄДР. Замовте LIGA360: Підприємець, щоб бути впевненими у своїх бізнес-зв'язках.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини