Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як формуватиметься новий перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії для отримання податкових пільг

Реклама

У Державній податковій службі пояснили, як формується новий перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф.

Так, 6 грудня 2022 року Уряд ухвалив постанову № 1364, якою встановив, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Окремим розділом у переліку визначаються окуповані території. Він буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад.

На думку податківців, такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно вирішувати питання відновлення доступу до реєстрів. А також додасть гнучкості при визначенні належності чи неналежності певної території до тимчасово окупованих.

Форма переліку визначає код території за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад та її найменування, а також дати початку та завершення бойових дій та тимчасової окупації.

У ДПС нагадали, що після запровадження воєнного стану п. 69 підрозділу 10 «Перехідні положення» ПК доповнено підпунктами 69.14, 69.16, 69.22. про звільнення від нарахування та сплати плати за землю, екологічного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об'єкти оподаткування, розташовані в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів.

Ключовою умовою, за якою у платників податків у період дії воєнного стану в Україні виникає право їх не нараховувати та не сплачувати, є визначений Урядом перелік територій.

Оскільки відтепер Урядом повноваження щодо розробки переліку делеговані Мінреінтеграції, то після затвердження та офіційного оприлюднення нового переліку, складеного з дотриманням вимог постанови, платники податків зможуть скоригувати свої податкові зобов'язання.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Хочете частіше бачити аналітику з окремих бізнес-питань? Пройдіть опитування - і вже скоро читайте цікаві вам матеріали на Think Brave.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини