Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлено правила застосування графіків погодинного відключення електроенергії

Реклама

Міненергетики наказом від 11 листопада 2022 року № 384 (у редакції наказу від 09 грудня 2022 року № 412) затвердило зміни до Інструкції про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії, які наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування.

Змінами передбачено, що графік погодинного відключення електроенергії складаються в обсязі до 100 %, але не менше 75 % від максимального споживання електричної потужності в період з 8:00 до 22:00 години в режимний день замірів грудня попереднього року кожного операторів систем розподілу.

Графіки розподіляються на шість рівних черг, які повинні підтримуватися в обсязі не менше 12,5 % від поточного електроспоживання (було - не менше 25 %).

При складанні графіків враховуються схеми електропостачання споживачів першої категорії, а також об'єктів критичної інфраструктури (за погодженням із місцевими органами виконавчої влади/військовими адміністраціями).

Міненерго не пізніше ніж за одну добу до початку застосування графіків повідомляє операторів системи передачі та розподілу про ситуацію щодо постачання електроенергії та необхідність застосування графіків, також через засоби масової інформації та/або свій вебсайт повідомляє Київській міській та обласним державним адміністраціям, місцевим органам виконавчої влади.

Оператори не пізніше ніж за 8 годин до застосування графіків повідомляють споживачів через свої вебсайти та/або по оперативній лінії.

У розпорядженні про введення в дію графіка мають бути вказані термін та час початку і закінчення застосування протягом доби та кількість черг.

Максимальна тривалість перерви в електропостачанні споживачів:

  • не має перевищувати 4 годин,

  • а в умовах мінусових температур (нижче -10° C), коли перерва в електропостачанні може призвести до розладу систем централізованого теплопостачання, допускається перерва в електропостачанні до 2 години.

  • на період дії воєнного стану та протягом року після нього тривалість перерви в електропостачанні споживачів не може перевищувати 6 годин протягом доби з можливим відхиленням в сторону збільшення на не більше, ніж 1 годину незалежно від температури зовнішнього повітря.

Відключення електроенергії за графіком здійснюється почергово та послідовно. При отриманні команди на обсяг застосування графіка, менше величини однієї черги - застосовується одна черга, а якщо задана величина перевищує величину черги більш ніж на 5 МВт, мають бути використані одночасно декілька черг.

Включення приєднань, відключених за графіком, виконується після відключення приєднань на відповідну величину навантаження наступної черги з метою недопущення збільшення споживання електричної потужност.

У випадку, коли введені в дію графіки не забезпечують дотримання заданого режиму споживання електричної потужності, диспетчером після попередження можуть бути застосовані графіки аварійних відключень, спеціальні графіки аварійних відключень в обсягах, необхідних для виконання встановлених режимів електроспоживання, з урахуванням рівня обмеження електропостачання захищеним споживачам або безпеки життя та здоров'я людей.

На період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування до промислових підприємств не застосовуються графіки у разі забезпечення виконання наступних умов:

  • зниження рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії у години максимального навантаження, визначених та доведених до споживача, на 50 % відносно до серединного рівня споживання у години максимального навантаження;

  • зниження рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії у години напівпікового навантаження, визначених та доведених до споживача, на 25 % відносно до серединного рівня споживання у години напівпікового навантаження.

Для решти періодів обмеження до промислових підприємств щодо споживання електричної енергії та потужності не застосовуються.

Промислові підприємства з урахуванням особливостей технологічного процесу можуть запропонувати альтернативний варіант зниження власного рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії. Такий альтернативний варіант повинен відповідати цілям, передбаченим застосуванням графіків, і забезпечувати виконання викладених вище вимог за накопичувальним принципом. Накопичувальний принцип передбачає можливість формування гнучкого графіку споживання електричної потужності в години пікових та напівпікових навантажень.

Альтернативний варіант узгоджується з відповідною військовою адміністрацією та операторами.

Керівники регіональних диспетчерських центрів та операторів систем розподілу відповідальні за дотримання вимог цієї Інструкції та за виконання обсягів графіків при їх застосуванні, у тому числі забезпечення належного контролю виконання вимог для промислових підприємств.

Самовільне перемикання споживачем навантаження, внесеного до графіків, на інші джерела живлення операторів систем постачання та розподілу, дає підприємству право після додаткового попередження споживача про порушення встановленого режиму зниження електроспоживання та невжиття ним заходів щодо зниження навантаження протягом 10 хвилин відключити приєднання споживача від джерела електропостачання. Відповідальним за можливі негативні наслідки такого відключення є споживач.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Хочете частіше бачити аналітику з окремих бізнес-питань? Пройдіть опитування - і вже скоро читайте цікаві вам матеріали на Think Brave.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини