Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Правила переміщення валютних цінностей через кордон України: роз'яснення Держмитслужби

Реклама

У Державній митній службі нагадали правила переміщення валютних цінностей через кордон України.

Так, під час в'їзду в Україну без письмового декларування митному органу, фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро.

Письмове декларування необхідне лише у разі переміщення валюти України, іноземної валюти та банківських металів у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10000 євро.

Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

У Держмитслужбі акцентували увагу, що перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Нацбанком, на день перетину митного кордону України.

Переміщення валютних цінностей та форми декларування під час виїзду з України є аналогічними.

Проте громадянин-резидент під час вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

  • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро. Документи, що підтверджують зняття громадянином-резидентом готівки з власних рахунків з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів з дня зняття ним готівки з власних рахунків у банках.

  • придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро.

До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються, вони повинні дотримуватись лише форми декларування.

Новий рік - нова LIGA360 для компаній. Забезпечте інформацією ключових співробітників, автоматизуйте медіамоніторинг та договірну роботу вашого бізнесу. До 31 грудня оберіть LIGA360 для 3 чи 5 фахівців, щоб отримати знижку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини