Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За попередньою оцінкою Мінекономіки падіння ВВП України у 2022 році становить 30,4%

Реклама

Падіння ВВП України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4%, що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

За словами першого віцепрем'єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко, протягом 2022 року економіка України зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків та пошкоджень, які їй завдала рф, масштабувавши свій терор, розпочатий ще у 2014 році. Однак успіхи сил оборони, злагоджена робота Уряду й бізнесу, швидкість відновлення зруйнованих/пошкоджених об'єктів критичної інфраструктури, а також системна фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів дозволили втримати економіку.

За попередньою оцінкою аналітиків Міністерства, зробленою з урахуванням оперативної оцінки Держстату реального ВВП за 3 квартали 2022 року (у I кварталі 2022 року зменшення порівняно з I кварталом 2021 року на 15,1%, у ІІ кварталі 2022 року - на 37,2%, у ІІІ кварталі 2022 року - на 30,8%), падіння ВВП за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% [±2%] (у 2021 році ВВП зріс на 3,4%). Це є об'єктивно найгіршим результатом часів незалежності, проте кращий, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і більше.

При цьому у грудні падіння ВВП оцінено на рівні - 34, що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад (падіння ВВП на рівні 37) (відповідно IV квартал - падіння на рівні 35,5), ураховуючи певну стабілізацію ситуації з енергопостачанням після обстрілів у листопаді.

У Міністерстві також зазначили, що подальші терористичні ракетні атаки з боку рф завдали хоч і не критичних, але пошкоджень (зокрема, енергетичній інфраструктурі), що продовжувало чинити тиск на настрої бізнесу та його активність.

Новий рік - нова LIGA360 для компаній. Забезпечте інформацією ключових співробітників, автоматизуйте медіамоніторинг та договірну роботу вашого бізнесу. До 15 січня оберіть LIGA360 для 3 чи 5 фахівців, щоб отримати знижку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини