Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін пропонує скасувати з 1 липня 2023 року низку "воєнних" пільг для бізнесу та повернути податкові перевірки та штрафи

Реклама

Міністерство фінансів оприлюднило законопроєкт щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, яким пропонується скасувати низку податкових пільг, а також відновити податкові перевірки та штрафи.

Він підготовлений на виконання Україною зобов'язань в рамках Меморандуму з МФВ від 08 грудня 2022 року про економічну та фінансову політику.

Так, законопроєктом шляхом внесення змін до Податкового кодексу, Закону про ЄСВ та Закону про РРО запропоновано установити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для ФОП та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;

  • можливість для ФОП І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

Також законопроєкт встановлює, що у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, скасовуються, а пеня не нараховується. Водночас сума сплаченого податкового зобов'язання не підлягає оскарженню.

Прогнозується, що прийняття цього проєкта Закоа забезпечить виконання Україною зобов'язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

Більше переваг та можливостей для компаній з новою LIGA360. Тепер кожне корпоративне рішення включає приємні бонуси: сервіси медіамоніторингу та автоматизації договірної роботи. А ще ви знайдете корисні інструменти для керівників, юристів бухгалтерів, HR, PR. Тільки до 15 січня діє знижка 30%, тож оберіть LIGA360 для 3 чи 5 співробітників прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини