Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Базу оподаткування податком на нерухомість визначатимуть по-новому - проєкт

Реклама

Депутати пропонують реформувати систему оподаткування місцевих податків і зборів, зокрема, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідний проєкт № 8317 було зареєстровано у ВР.

Положеннями проєкту пропонується запровадження оціночної вартості об'єктів нерухомості для цілей визначення бази оподаткування.

Встановити верхню межу ставки податку:

  • 0,2 відсотки - для житлової нерухомості

  • 0,3 відсотки - для нежитлової нерухомості.

У свою чергу встановлюється, що за наявності у власності платника податку більше п'яти об'єктів житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебувають у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, ставка податку для кожного наступного з об'єктів нерухомості застосовується із збільшенням їх оціночної вартості на коефіцієнт, який визначається за рішенням органу місцевого самоврядування.

Також, надається можливість платнику податку звернутися до суб'єкта оціночної діяльності (оцінювача) з метою визначення оціночної вартості об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебуває у власності платника податку, у випадку незгоди із нарахуванням податку контролюючим органом.

На сьогодні, ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості встановлюються за рішенням місцевої влади у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування. При цьому при розрахунку суми податку не враховується місцезнаходження об'єктів нерухомості.

Тобто, враховуючи, що мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2022 року становить 6 500,00 грн., то граничний розмір ставок для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в 2023 році за звітний 2022 рік не повинен перевищувати 97,50 грн. за 1 кв.м бази оподаткування. Отже, сума податку за квартиру, наприклад 100 кв.м. становитиме 3 900 грн. на рік для кожного платника податку, не беручи до уваги, місцезнаходження та вартість самого об'єкта нерухомості. Тобто власники квартир в центрі Києва та, наприклад, в маленькому містечку чи селищі, є платниками рівноцінного податку, що виглядає несправедливим та не може створювати рівні умови оподаткування, пояснюють автори законодавчої ініціативи.

Тобто, у випадку встановлення органом місцевого самоврядування верхньої межі ставки податку у розмірі 0,2 відсотки, для власника квартири 100 кв.м., оціночна вартість якої становить, наприклад, 800 тис. грн. сума податку становитиме - 1600 грн. в рік, а вартістю у 2 млн. грн. - 4000 грн. на рік.

Як зупинити рейдерське захоплення? Поставте на контроль свою нерухомість в сервісі SMS-Маяк, щоб миттєво отримувати сигнали про зміни в Реєстрі речових прав. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду, і зупинити незаконні дії. Спробуйте зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини