Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зниження ставки ПДВ до 10% не вплине на інтеграцію України до ЄС за умови скасування пільг - ОП

Реклама

Зниження ставки податку на додану вартість до 10% не вплине на інтеграцію України до Європейського союзу за умови скасування всіх пільг. Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма під час щорічної конференції Ukraine Economic Qutlook, повідомляє «HB».

За його словами, Україна має два варіанти того, як забезпечити відповідність вимогам Євросоюзу про мінімальну ставку ПДВ у розмірі 15%. Це можливо навіть за умови лібералізації податкової системи та зниження податків до рівня 10%.

«Перший шлях такий: ми повідомили представників ЄС про те, що хотіли б на перехідний період попросити ставку ПДВ у розмірі 10%. ПДВ - це, по суті, податок на споживання, і у нас зараз із цим складнощі, тому потрібний якийсь імпульс», - зазначив Ростислав Шурма.

Він додав, що в той же час влада зобов'язується прибрати усі діючі пільги з ПДВ, тому що окремі позиції оподатковуються по 7%, а деякі взагалі звільнені від його сплати.

За словами Шурми, попередньо українська сторона отримала від Єврокомісії сигнал про готовність піти на такий виняток.

У разі, якщо цей варіант все ж таки заблокують, залишиться варіант, який є стандартною практикою серед країн-членів Євросоюзу. Йдеться про встановлення ставки ПДВ на рівні 15-20% та одночасне введення окремої, більш ліберальної ставки на більшість товарних позицій.

«Ми не хотіли б так робити, бо один із головних засад нашої податкової реформи - це антикорупційність. За 30 років сформувалася величезна інфраструктура оптимізації податків. І якщо ми залишимо якісь лазівки в законодавстві, одна схема просто зміниться на іншу, і ми отримаємо самі оптимізації в рамках різних ставок ПДВ», - наголосив чиновник.

Крім того, на його думку, необхідно паралельно змінити архітектуру оподаткування та збалансувати фінансову систему за рахунок скасування пільг на видобуток корисних копалин, а також переглянути акцизи.

Де топменеджерам читати інформацію? Новини, зміни законодавства та інформація про контрагентів - доступні в LIGA360. Замовте LIGA360 для бізнесу, щоб спільно знаходити ефективні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини